Xde kena mengena? Sila baca eh...

Jun 3, 2009

Dolu² pas stpm aku keje kat kilang kain. Nama kilang tu Trans Pacific Industries. Sebuah kilang mnjahit pakaian dn di eksport ke luar negara shj. Yg kat Manjung ni cawangan je, plg besar di Melaka. 2 thn lebih gak le aku keje. Tp aku bukan tukang jahit, aku ditempatkan di bhgn 'cutting'. Dr situ br la nmpk mcm mn kain² yg byk sgt² dipotong serentak dan dilakukan oleh si pemotong yg expert. Aku bukan golongan yg expert itu..haha tidak sama sekali kerna mesin itu berat n akan bertambah berat masa nak potong..Aku la yg tarik kain² tu sehingga 200 - 300 layer (kena tgk jenis kain le..chiffon, cotton dll) sonok wei..setiap jenis kain ade teknik utk menyusun..ade yg perlu berlari semasa ditarik, ade yg kena tarik² kasi ade ruang udara..mcm² lah..pengalaman aku tu. Bila dh dipotong ikut ukuran, aku n d geng akan ikat 1 set (lengan, front, bck dll) dan pack² terus hantar ke bhgn menjahit..Gambor kilang xde le..kilang ni dh tutop da th lepas..elok pun..aku berenti (bln 5, 2004) pun sbb pengrusan dh bertukar tgn..dn keje pun mcm hampeh sbb ms tu aku dilantik jd kerani cabuk..kuikui..tp ok la..keje dpt wet! Tp windu zaman tue..ehmm..alhamdulillah rexki aku di sini Majlis yg bertaraf 4 bintang..serius!

Apa kena mengena kilang tue eh..? Ceritanya bermula begini...

Kami 3 beranak keluar smlm beli susu si main n horlick dan on d way balik..laling tanye aku.."mo pegi mana lg yang..". Dlm hati aku berkata..''dia yg ngajok td..yo yo oo je anak mak mertua aku nie". Utk tdk mmbuang masa ptg ku begitu saje, terus aku reply kat laling " moh le kita ke kedai cari sayurr..apa kate mlm ni msk sayur toge + keret..fuhh sedapnye ling nk plak kalo ati yg masak..". Hehehe..aku yg riak! Atas persetujuan 3 beranak kami ke kedai sprt gambor di bwh...Masuk le ke kedai..amik le toge, tohu, keret, pishkek, sawi n 1 je yg xde..bayam..peberet aku!

Masa nk bayor kat kak mah dgn tak malunye aku tanye.."kak mah, takde sawikah ari nie kak mah?". Tp kak mah x jawab sebaliknye..buat muke terkejut! Ishh aku slh ckp kerr.."watie..hehe..." Kak mah ketawa.."ni depan kamu ni ape?" kak mah berkata²..heehe..Dua² tergelak..termasuk le akak sblh aku..Aku tepuk dahi! Dlm bakul aku tu sawi kan? Wakaka... "eee..bukan kak mah..alah..apa ke namenye tuh aihhh..aaa..bayam!" Aku gagap²..cover le konon..siap pejam² mate..kekekkee..Kak mah mjawab "ee..ni msti penat nie..ish..biase le wati, kita ni keje..mulut nk ckp len keluarnye len..Kak mah pun ri ni bz jgk..nk plak pekeje x dtg..x bg tau..suka buat hal..sama le wati masa kita kat kilang dulu..mcm² org ade..bla..bla..n by d way wati..bayam dah habis..habis langsung.." Aku senyum.."mekasih le kak mah"..aku keluar dr kedai..balik umah n masok²..n ayat kak mah itu lah buat aku terkenang tmpt aku carik mkn dolu²..huhuhu..disitulah pertemuan pertama aku dan dia..haha..maksud aku..kak mah, kak intan, ms young young, lyly..n ramai² lg!


Ni la..Pasar Mini Dorami milik Kak Mah (HR kat kilang kami dl) Kedai ni jgk tmpt aku n kak intan carik wet lebih 1 ketika dulu..masa tu kak mah mule² buka kedai..wakakaka..kami bantu kak mah stlh kak mah offer bt part time. Pd kawan² aku yg dok area manjung p la beli belah kat dorami..sayur²nye segar bugar..! Pape pun..aku rindu pd kak intan! Aku n kak mah dh x dgr kabar brite kak intan..huhu..pd kak intan, kalo tbaca nie..sila tgglkan jejak anda k!

nota : aku teringat sorg mamat kat kilang ni..dia resign sbb aku menolak cintanya!! Ahakss..to laling..I'm yours! Hahaha...

9 kOmEn:

haruan tasek said...

dasyat nie....

kilang kain + tolak cinta = laling..I'm yours

ha..ha..ha..

atle ♥ waT¡e said...

ishh..kalo aruan nk tau..ramei lagi yg tlh ku tolak CINTAnya..malas ah nk story..past is past..! Wakaka..

zaman dulu + laling = rahsiee besar!

hehehhee..

Abang Terrer said...

Kat kedai tu ada jual Doraemon x?

kilang kain + tolak cinta bangla + keje MPM = dapat Amin

Monkey D Luffy said...

kakak ipar memang fofuler ek

takper...

adik beradik kami memang pakar dalam menekel si fofuler ni

lalalalala

miss izan said...

kepada laling,eh2 kak atie nye laling..jgn jeles oh ur sayang femes..hehehe

-->nak petua dapat laling romantik...
hehehe

atle ♥ waT¡e said...

kepten : ehmm..pakar ke? apa kate ko test tackle miss izan? Hehee..ada brani?

ms izan : ehmm kalo kamu mo tau..laling kak t lg femes dolu²..menanah telinga kalo dgr dia citer..wakakaka..darah manis le katekan..

atle ♥ waT¡e said...

ms izan : formula dptkan laling romantik..cara²nye adalah..

laling (adik lelaki masih solo) = kepten!!!!

x yah carik...dpt mate jer..ape lagi..GRAB..GRAB..(wat gaye sprt jozan!!)

asis said...

die partner ngan doraemon ke?

atle ♥ waT¡e said...

ntah le..tu kena tanye nobita..

Post a Comment