3

Musim

Sep 29, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Hari ni adik demam dan batuk. Kesian. Batuk ja muntah. Balik kerja tadi dlm jam 5 lbh sampai rumah opah adik masih tidur di ayunan. Bila adik bangun, adik menyusu tp sekejap ja..terbantut seketika sbb adik poo poo. Bila dah kasi bersih wangi semua, terus ja kami balik. 

Sampai dirumah, reverse balik..m ajak g beli cool fever. Then p tapau nasi ayam. On d way balik, adik batuk-batuk n muntah. Sgt banyak. Habis baju mama dia depan blkg. Masa tu, kami dah masuk tmn perumahan ni. Terus m u-turn p klinik pakar bayi n kanak² ling..samting like dat la, uihh ramainya penyakit patient. Sempat aku berbual dgn salah seorang ibu bayi 9 bln  di klinik td. Musim katanya..anak dia  dah 2 ari ni demam smpai x tido malam la. Risau katanya. Emm ye lah kak ibu mana la yg x risau. Huhuhu. Lama nunggu sampai sakit muntut. Selesai dlm jam 7 lebih. Terus balik.

Sekarang adik tengah lena. Sesekali bila dengar dia batuk, cepat-cepat aku lari tengok dia..bukan aku ja tapi abg long pun sama. Alhamdulillah..dpt seorang anak @ abg long yg caring. Semoga kekal lah eh sampai mereka besar..amin. Haa? apa? Babah dia? Hehe..m dah dudu dah. Ntah la penat sangat kot sian..babah pun caring jugak bah. Kalau ndak..x makan nasi ayam la kami malam ni. :D

Nampak gayanya..x dak sapa la yg nak bantu mama di dapur...hukhuk!
Berbalik kepada adik tadi. Mama doakan adik cepat sembuh k..dan mama harap abg long x dijangkiti demam..huhu..harap-haraplah..Adik ni demam nak ringan badan kot. Cepat-cepatlah membesar anak-anak mama..semoga kalian menjadi muslimin dan muslimat yg soleh dan solehah..amin amin ya rabb...

Susu banyak sampai terbuang mungkin adik x bape selera tp byk memerap ja. Terima kasih Ya Allah di atas pemberianMu ini.
Wassalam.
1

today i'm SAD!

Sep 28, 2010

Tak seronok hari ni..Ya Allah...Tabahkan hatiku..*menangis :(

Nak explain macam mane eh..dalam hati ni ada marah, sedih, cemburu, sebak...dah bercampur..sebati...gerammm jangan kata la..memang geram sangat²!!!

Ya Allah, buangkan perasaan jahat ini jauh-jauh dari hambaMu yang lemahh...amin...

hukhukhuk~
2

75 : 25

Sep 27, 2010

Adik...owh adik sayang...pssttt...mama nak bg tau nih....Oit!
Sblm tu...comelnya adik..tapi nape masam serius ja..kembang lak tu idungnya..mama nak cakap skit ni..dengar eh..ni mama ni dpt pegi btn la sayang....bulan 11 nanti..adik rasa leh x mama tinggal kan adik dalam 5 hari..bukan lama..l.i.m.a. hari sahaja...huhuhu....adik..marah ke?
Mama dah minta pandangan babah...n babah izinkan pegi. Babah kata boleh ja..xde masalah..Babah kata, kalau minta tangguh ntah bila pula nak dptnyer...Huhu..Tapi itulah..mama pulak yg rasa x konfiden..huhu..ye lah kan dik, malam-malam kat adik kan tido ngan mama..bukan ngan babah..sesekali je mama lari p peluk babah..hihihi. So, macammana..adik rasa boleh tak..? Adik n abg long tinggal ngan babah waktu malam n siang dok umah opah n atok...tapi kalau adik rasa nak lebih selesa adik dok je terus umah opahh..hehe..mo serabut opah kan dik..?
Abg Long pun kena tinggal. Tapi abg long xper la..abg long dah besar..boleh fikir dah kan..kalau rindu bleh juga hello hello mama..kan amin kan? Ehm..tapi adik tu ja..macam mana eh...dah la adik xmo susu formula dah..susu pam lak..adik nak yg fresh ja..kalau pam pagi, adik minum...tp kalau sudah 1 hari jgn harap la...adik reject ja...owh adik..demand ya?
Mama ingat nak pam banyak² (seperti yg disyorkan oleh babah..) tapi itu lah..adik kan demand..x mo susu yg lama..mo yg freshh ja...kan? Hahaha..kelakar la adik ni..tapi bukan salah adik pun..Mama yg salah sebab x biasakan adik dgn stok susu mahupun susu formula...ya..mmg mama dah kena bebel sama opah..tapi semua tu masuk telinga kanan kuar telinga kiri...mama tak menyesal..sbb mama gembira dapat menyusukan anak mama sendiri...Alhamdulillah....rezeki Tuhan..
Adik pun dah besar kan? dah boleh mengagah skrg mcm dah nak berjalan...duduk pun dah tegak..ekshen ja. Comey ia..kata abg long..So..agak-agak adik, bleh ke nak berpisah selama 5 hari ni??
Wahh...Kawan-kawan adik pun ramai...yg kecik yg besar semua ada..yg berambut curly, yg rambut sikit..yg serabai..yg botak pun ada...ramai kan geng adik..so..mesti adik x boring masa xde mama nanti..hehehe...Adik kan dah pandai nak berkawan dan bermain...tapi janji la ngan mama...jgn nakal-nakal ya...?
OMG!! Ape hal plak adik buat macam ni?? Ok..ok....mama masih belum buat keputusan lagik. Adik jgn la memberontak lak..Buat masa skrg pun keputusannya antara 75 : 25 iaitu lebih berat kepada TIDAK PERGI. Takper...mama sanggup tunggu 3 tahun lagi ke btn...huhu. Walaupun btn tu pun penting untuk kerjaya mama ni...tapi mama rasa mungkin belum rezeki mama...dan mama rasa anak-anak mama yg skrg ni mahupun akan dtg...lebih memerlukan mama...

Dpt ja surat ke btn..x keruan..rasa nak teriak kat situ gak. Mama x sanggup..!!
0

Anak Kite..!!

Sep 20, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Hari ni, aku dah mula bekerja..tak la bz sangat. Biasa ja. Tak nak cerita pasal kerja. Nak cerita pasal keluarga. Semalam, Mr.M bawa kami semua ronda-ronda tengok laut. Perkara yang sangat disukai Abg Long. Sangat teruja sampai tergedik-gedik excited. 
~ kenangan yang terINDAH ~
Kami semua gilir-gilir amik gambar..si Abg Long susah betul nak bergambar. Panggil la apa pun dia wat tak tau ja selain mengadap laut..bila nampak bot dia jerit-jerit bilang sama aku 'mama..bot..! mama...bot...!'. Excited! Macam-macam lah.

Owh..Ainul pula, dr semalam asik meragam mo dipegang ja. Aku pun cuak..(suungguh!) Tak boleh nak buat kerja rumah langsung. Nak kata sakit..tidak..apa pun tidak...ntah la. Bagi sama babahnya, x sampai 10 minit...ada ja tak kena. Macam mana nak buat eh? 

Hari ni pun sama..dan dari pagi lagi aku bersiap-siap dgn pantas sebab adik menangis sampai suara serak-serak..ibarat bayi kena dera pepagi buta...susah sgt..memang la anak kite..tapi kite pun GERAM bila sesekali tu buat perangai macam tu...huhu..mana taknya bukan Ainul ja meragam..tapi abangnya pun sama..nangis x tentu masa...pastu hyperaktif la aku rasa...1 saat x boleh diam!

Tadi aku tidurkan Ainul..sebelum tu mandikan dan pakaikan baju..kasi bedak wangi-wangi..itupun merengek juga x sabar nak menyusu..hehehe. Masa kasi dia mamam tu..rasa sebak pula aku...huhu..ye lah kan..kalau anak-anak meragam macam ni..bukan salah anak-anak ni..tapi salah kite jugak..hehehe

Anggap saja aku membebel depan anak-anak. Sebab hari ni aku memang GERAM sangat-sangat..terpaksa  la berdiam diri ja..itu lebih baik dari membebel bukan? Wassalam.
4

Kenangan Aidilfitri 1431H

Sep 19, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Update entri (font merah) ---> 20.09.2010 jam 10.12 mlm.
Cepatnya masa berlalu yer..lusa aku akan ke opis..huhu..bermula rutin macam biasa. Ini antara kenangan raya aku n family...
Tahun ni kami dah berempat..thn dpn..Tuhan ja yg tahu..hehehe. Ini gambar kami di hari raya pertama..sebelum ke rumah orang tuaku...Susah nak amik gambar nih..banyak sgt halangan..ini yg ke5 baru berjaya..raya sebelum-sebelum  ni gambar caca merba..hehehe...

Raya pertama, tak kemana just di rumah orang tua..membantu melayan tamu yg hadir..ada lah 2 3 kerat yang datang..hehe..Nak dijadikan cerita, pagi raya tu opah moody sikit. Kesian opah dan tempiasnya adalah sikit-sikit kena kat  atok. Opah moody maybe sebab anak-anak x jenguk kot..di samping keadaan kesihatan yg tidak mengizinkan. Katanya, macam nak demam..lemah aja..mungkin sebab hari sebelumnya penat memasak kan. Kesian opah. Alhamdulillah, kedatangan kami dapatlah membantu melayan tamu yang hadir..lama-lama mood opah tu dah ok sikit-sikit....hehehe...

Esoknya..aku mengalami masalah perut memulas sehingga menyebabkan aku berulang ke toilet ja..Makan apa eh? Aku makan lemang segera dgn rendang daging, nasi lemak, nasi impit, rendang ayam dan biskut-biskut raya. Agaknya, perut aku masih lagi dlm keadaan berpuasa dan hanya menerima makanan ketika sahur dan waktu berbuka...terkejut la tu kot..jammed le!

Raya ke3 ikut mak abah ke Bt.20 Bagan Datoh, Tlk Intan (hometown atok). Masih mengalami masalah sakit perut...huhu...ulang ke toilet ja masa kat umah mak uda...hehehe..apa daaaa! Hari ke2 sakit perut lagi teruk dan sangat x selesa sebab tengah berjalan kan paham-paham ja lah...

Hari raya ke4, ke rumah MakUda, kemudian MakNgah. Rumah MakYang x pegi sebab MakYang berjalan sakan raya tahun sampai ke JB..Ok, masa kat rumah MakUda of course lah jumpa MakUda kan..tapi anak-anak dia yang lain semua dah balik. Yang ada sepupu aku Ody dan family dia dan anak lelaki MakUda yg masih bujang O-Z (lama x jumpa dia..dulu kecik ja skrg dan besarrr). Kami berbual-bual sambil makan kuih. Pastu kami minta diri sebab nak ke rumah MakNgah lak. Di rumah MakNgah aku berkesempatan berjumpa  dgn Kak Dayah, Kak Ana n Kak Yang..semua dah kahwin dan mempunyai sepasang cahaya mata. Kak Yang ja menetap kat sini yang lain duk kat kat area Selangor nun. ramai lagi anak MakNgah tapi semua dah pulang ke destinasi masing-masing. 

Esoknya, sebelah petang beraya di rumah kakak pula dengan hajat untuk mengambil daun pisang sekali..hehe bukan datang nak beraye eh? Poyo..ada hajat lain rupanya..daun pisang tu diperlukan untuk membuat pulut tekan (salah satu juadah hari raya di Sabah - entri pasal ni akan diupdate kemudian). Ok, dirumah kakak of course ada mak mertuanya dan lalingnya dan anaknya si Syuhadah yang jelita. 

Hari raya ke-6 kami duduk diam-diam dalam rumah...Hehehe dan esoknya hari Khamis (malam)  makan-makan kat umah abg aku (bapak si ecah)..dia punya wife masak mee kari, ada lemang, rendang daging n bikut-biskut raya. Pastu we all together-gether nonton sama-sama..menonton tv n menonton Amin n Ecah bergusti. Syuhadah diam ja sbb demam.

Jumaat, buat open house di rumahku...alhamdulillah..semua berjalan lancar sehingga aku sbg tn umah begitu selekeh skali..hahhaa..that's me! Suka simple ja..takpe..I mmg cenggitu...
Ini antara juadah yg aku dan suami sediakan. Rendang daging, kari ayam, kuah kacang, ns impit, pulut tekan (sabah), bihun sup, air oren..that's all...Opss...ada satay (sblh malam-bob blanja) Semua masak dari jam 7.30 pg sampai 2.45 ptg siap kesemuanya. Kecuali pulut dimasak sehari sebelumnya dan ns impit masak malam sebelumnya. Faham kan? Ok..yg datang tu..tetamu pertama jiran sebelah rumah..pastu..semua kawan opis aku..terima kasih kpd mereka dan keluarga mereka..kemudian diikuti pula kawan Mr.M. Masing-masing juga bawa family..pastu sebelah malam semua adik beradik ipar duai semua dan family mak uda bertandang..terima kasih banyak-banyak...Yg tolong-tolong tu (bob n fifi) terima kasih le eh..hehehe. Gambar kat atas tu je sempat amik..yg lain..sgt lah bizi..Petang tu habis sup 1 periuk sup so masak lagi utk sebelah malam..bukan sebab sedap kot tapi sebab tak reti nak budget...hahaha

2 thn lepas aku ada jugak buat open house di rumah lama kami. Masa tu masak mee kari..periuk besar punya. Ok ja cukup untuk tamu. Kat rumah baru ni, tak dapat guna periuk yg sema sbb kami pakai Induction Cooker so paham-paham la..semua periuk mesti nak yg stainless steel gate. Sebelum raya ni pun banyak beno pakai wang ringgit beli itu ini untuk memasak..huhu. Pasni tak mo dah..cukup-cukuplah tu. Periuk lama tu 3kali ganda besar dgn yg baru beli..patutlah x cukup..huhu

Sebelah malam rumah aku penuh dengan saudara mara..terima kasih semua. Jangan ada lagi yang kata aku tak menngajak ke rumah baru..heehehe..memang meriah malam tu tapi akan lebih meriah kalau ada Abg Long..Hahaha..Abg Long tido awal dan sangatlah nyenyak sampaikan Ecah kejutkan pun dia x sedar..Hampir jam 11 semua dah balik..baru lah Abg Long terjaga..dan Abg Long bergelak ketawa sorang-sorang di ruang tamu menonton kartun. Aku, Mr. M dan Adik..pengsan tido!!

Hari Sabtu..aku mengalami sakit perut jugak. Agaknya perut aku ni tak leh sebarang makan..campur-campur kot..huhu..takper lah sabor je lah...nasib baik melepak di rumah ja xde wat ape..tp sebelah malam kami semua sekali lagi kumpul di rumah mak abah. Ada satay, ns impit, burger, ais krim n air nescafe ais..hehehe..utk makan-makan ja kami anak beranak...besh beshh! Abg Long diam ja..sebab Abg Long tido...wakakakaka :D Di bawah ni serba sedikit pic malam tu...




Ok ok...ntah apa ntah lagi..nanti aku kemaskini kalo teringat kot kot ade story yg tertinggal..aku dah ngantukkkkk nak tido...daaaa..

Selamat malam tawan-tawan...wassalam

p/s : sayang betul sebab x amik gambar masa beraya :(
0

Anak Kite..!

Sep 18, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Bersawang dah blog..kesian. Ok ok..sebelum mereka ini semakin tua. Aku nak post gambar mereka.. ;)
Muhammad Al-Amin..sejak mama dia bercuti, waktu siang tak tido langsung..pastu bila malam, mulalah meragam, ada ja yang tak kena pada dia..tension aku dibuatnya..babab tetap babab..pastu demand lak skrg ni..time tido kena urut belakang dia dulu..aihh..

Bercakap semakin lancar..skrg ni dah macam-macam yang disoal. Petang tadi ja..kami ronda ke kg.koh balik ke s'wan..1st time dia perasan ada jejantas..dia tanya aku 'mama..apa ni tangga' ..aku bilang..'jejantas..bla..bla...' . 3 biji dia jumpa jejantas..taksub sekejap...Belum lagi jumpa lori..waduh..waduhhh!
Ni sorang lagi..dok dalam keta skrg ni x reti nak dok diam..gear pun nak dicapai..berusaha keras selagi x dpt...Babah gelarnya..gadis ekstrim! memang ekstrim..Amin pun x la macam ni masa umor cenggini..Adik dah pandai sebut..ma..ma..ma..ba..ba..ba...ta..ta...taa... Dan yang bestnya, adik rajin bantu mama di dapur.. Laci di dapur tu slalu dibuka dan kemudian dia tinggalkan..pastu bila dtg semula ke dapur kalau nampak tertutup..dia tarik balik..pastu dia blahh..mcm tu lah selagi mama di x bebel...hehehe
Apa nak dikata? Anak kite..nakal mcm mana pun...kuat nangis ke..kuat ngadu ke..mengamuk ke dan yang sewaktu dengannya...kite terima seadanya sbb dh anak kite, bukan anak org..hehehe ini ayat aku pd opah mereka tempoh hari...sabor je lah pah..

Anak-anakku...zuriatku... :)
Wassalam
1

Cuti Raye..Horayy!

Sep 6, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...


Untuk makluman semua...hari ni last aku keja sebab start esok aku mula bercuti. InsyaAllah aku akan kembali bertugas pada 20hb bersamaan 11 Syawal..huhu..lama eh..tapi tak ke mana pun..di sini ja rasanya. Ada jugak plan plan nak ke JB lah, Genting lah, Cameron lah..tapi ntah la tengok ja la nanti..mengharap tidak apa pun tidak..ada rezeki ada lah tu.. :)
Dikesempatan yang ada ni, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua warga JTM Kak Ina, Isa, Fizal, Kak Liza, Baha, Tina, Fiza dan semua pelajar praktikal (maleh tulih nama korang :p)...Minta Maap la kalau ada selah salah silap, terkasar budi bicara expecially to Isa..Semoga kita semua hapi di hari raya expecially Tina (maybe bersama bby baru..hehe) Berhati-hati di jalan raya ok? Ingat org tersayang...ape lagi eh..Owh tak lupa..nanti bawa saki baki kuih raya kat opis..kita beraya kat JTM lak..sian kat praktikal mesti diorang nak makan time boring² kat lab...ok thats all...

Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin pada semua kawan-kawan blog ..yang lama mahupun yang baru..time kasih kerana rajin berkunjung ke blog aku yg ntah apa-apa ntah..poyos je lebih..cuti ni termasuk jugaklah cuti dari mengupdate blog..tak mo rindu² eh (ade ke yg nak rindu..caitt!) Walopun aku cuti berblog..mybe aku akn jadi silent reader..hehe..beboring xde wat per..insyaAllah...

Owh..tak lupa juga Selamat Hari Raya buat semua warga MPM yang mane ade baca blog tulisankuchantique ni..(korang le yg puji lelebih tulisan aku chantique..tu la dpt idea buh url cenggini tuh...thanks anyway...) Yg pulang ke kg hati-hati la eh..owhh aku x balik sabah yer..x mo le tanye lagi..malas nak jawab..kalau mr.M dengar..lagi dia keciwa....huhuhu... :(

Yang jauh di mata..Ibu Mertua, Abg Ipar sekeluarga, Zali n Dayen...semoga Hari Raya tahun ni memberi 1000 makna pd kita semua..walaupun x jumpa tapi insyaAllah panjang umo kita jumpa lagi..gunakan kemudahan tenet ni sebaik-baiknya...walopun kami jarang sgt hello hello org sana..tp kami selalu ingat org sana..(serius) ada ja yg kami bualkan...huhu..(semalam buat biskut makmur..terkenang kat mak mertua..ingat lagi aku n kak ros kena wat kuih raya 2 thn lepas secara tetiba....hehehee..panjang kisahnya..kan m kan?) Selamat Hari Raya..Maafkan kesalahan kami dr hujung rambut smpai hjg kaki..halal makan minum dan segala-galanya...

Pada Mak, Abah n famili semua nti kita salam-salam kat umah la eh..to my Partner,  mr.M..alah kat umah jugaklah ehh..hehehe. Ok ada yang tertinggal ke? Ehm..kalau ada..minta maaf la eh..Lastly....Selamat Hari Raya kepada semua umat Islam di dunia..Pohon kemaafan di Aidilfitri..semoga ukhuwah kekal abadi...amin. 

Wassalam...
3

Biskut Rayer...

Sep 2, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...
Gambar Hiasan - Ikhsan Pokcik Gogle
Hai hai semua..Isunya..biskut raya. Ya..bape hari lagi nak raya? Bape balang dah kuih raye korang? Aku? Balang kosong ada lah..Cuti panjang baru-baru ni..berangan ja nak buat..huhu tapi hampeh! Sib baik halangan tu darang datang kerana anak-anak..kalau kerana diri sendiri..pastinya aku keciwa.. :|

Usaha jugak la minggu ni plak dah plan ngan akak nak buat kat umah mak..boleh mak jaga anak dara aku sorang ni. Kat rumah ni bukan dia x mo ngan babah dia..tapi kejap kejap ja..pantang nampak muka mama dia..udah tak keruan..hehe..takpe la eh..anak kecik..

Mr.M nanti kita borong sikit kuih raye yer..buat sikit..beli sikit..banyak le jadinya..kata nak wat open horse house... ;)

Wassalam...