Kenangan Aidilfitri 1431H

Sep 19, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Update entri (font merah) ---> 20.09.2010 jam 10.12 mlm.
Cepatnya masa berlalu yer..lusa aku akan ke opis..huhu..bermula rutin macam biasa. Ini antara kenangan raya aku n family...
Tahun ni kami dah berempat..thn dpn..Tuhan ja yg tahu..hehehe. Ini gambar kami di hari raya pertama..sebelum ke rumah orang tuaku...Susah nak amik gambar nih..banyak sgt halangan..ini yg ke5 baru berjaya..raya sebelum-sebelum  ni gambar caca merba..hehehe...

Raya pertama, tak kemana just di rumah orang tua..membantu melayan tamu yg hadir..ada lah 2 3 kerat yang datang..hehe..Nak dijadikan cerita, pagi raya tu opah moody sikit. Kesian opah dan tempiasnya adalah sikit-sikit kena kat  atok. Opah moody maybe sebab anak-anak x jenguk kot..di samping keadaan kesihatan yg tidak mengizinkan. Katanya, macam nak demam..lemah aja..mungkin sebab hari sebelumnya penat memasak kan. Kesian opah. Alhamdulillah, kedatangan kami dapatlah membantu melayan tamu yang hadir..lama-lama mood opah tu dah ok sikit-sikit....hehehe...

Esoknya..aku mengalami masalah perut memulas sehingga menyebabkan aku berulang ke toilet ja..Makan apa eh? Aku makan lemang segera dgn rendang daging, nasi lemak, nasi impit, rendang ayam dan biskut-biskut raya. Agaknya, perut aku masih lagi dlm keadaan berpuasa dan hanya menerima makanan ketika sahur dan waktu berbuka...terkejut la tu kot..jammed le!

Raya ke3 ikut mak abah ke Bt.20 Bagan Datoh, Tlk Intan (hometown atok). Masih mengalami masalah sakit perut...huhu...ulang ke toilet ja masa kat umah mak uda...hehehe..apa daaaa! Hari ke2 sakit perut lagi teruk dan sangat x selesa sebab tengah berjalan kan paham-paham ja lah...

Hari raya ke4, ke rumah MakUda, kemudian MakNgah. Rumah MakYang x pegi sebab MakYang berjalan sakan raya tahun sampai ke JB..Ok, masa kat rumah MakUda of course lah jumpa MakUda kan..tapi anak-anak dia yang lain semua dah balik. Yang ada sepupu aku Ody dan family dia dan anak lelaki MakUda yg masih bujang O-Z (lama x jumpa dia..dulu kecik ja skrg dan besarrr). Kami berbual-bual sambil makan kuih. Pastu kami minta diri sebab nak ke rumah MakNgah lak. Di rumah MakNgah aku berkesempatan berjumpa  dgn Kak Dayah, Kak Ana n Kak Yang..semua dah kahwin dan mempunyai sepasang cahaya mata. Kak Yang ja menetap kat sini yang lain duk kat kat area Selangor nun. ramai lagi anak MakNgah tapi semua dah pulang ke destinasi masing-masing. 

Esoknya, sebelah petang beraya di rumah kakak pula dengan hajat untuk mengambil daun pisang sekali..hehe bukan datang nak beraye eh? Poyo..ada hajat lain rupanya..daun pisang tu diperlukan untuk membuat pulut tekan (salah satu juadah hari raya di Sabah - entri pasal ni akan diupdate kemudian). Ok, dirumah kakak of course ada mak mertuanya dan lalingnya dan anaknya si Syuhadah yang jelita. 

Hari raya ke-6 kami duduk diam-diam dalam rumah...Hehehe dan esoknya hari Khamis (malam)  makan-makan kat umah abg aku (bapak si ecah)..dia punya wife masak mee kari, ada lemang, rendang daging n bikut-biskut raya. Pastu we all together-gether nonton sama-sama..menonton tv n menonton Amin n Ecah bergusti. Syuhadah diam ja sbb demam.

Jumaat, buat open house di rumahku...alhamdulillah..semua berjalan lancar sehingga aku sbg tn umah begitu selekeh skali..hahhaa..that's me! Suka simple ja..takpe..I mmg cenggitu...
Ini antara juadah yg aku dan suami sediakan. Rendang daging, kari ayam, kuah kacang, ns impit, pulut tekan (sabah), bihun sup, air oren..that's all...Opss...ada satay (sblh malam-bob blanja) Semua masak dari jam 7.30 pg sampai 2.45 ptg siap kesemuanya. Kecuali pulut dimasak sehari sebelumnya dan ns impit masak malam sebelumnya. Faham kan? Ok..yg datang tu..tetamu pertama jiran sebelah rumah..pastu..semua kawan opis aku..terima kasih kpd mereka dan keluarga mereka..kemudian diikuti pula kawan Mr.M. Masing-masing juga bawa family..pastu sebelah malam semua adik beradik ipar duai semua dan family mak uda bertandang..terima kasih banyak-banyak...Yg tolong-tolong tu (bob n fifi) terima kasih le eh..hehehe. Gambar kat atas tu je sempat amik..yg lain..sgt lah bizi..Petang tu habis sup 1 periuk sup so masak lagi utk sebelah malam..bukan sebab sedap kot tapi sebab tak reti nak budget...hahaha

2 thn lepas aku ada jugak buat open house di rumah lama kami. Masa tu masak mee kari..periuk besar punya. Ok ja cukup untuk tamu. Kat rumah baru ni, tak dapat guna periuk yg sema sbb kami pakai Induction Cooker so paham-paham la..semua periuk mesti nak yg stainless steel gate. Sebelum raya ni pun banyak beno pakai wang ringgit beli itu ini untuk memasak..huhu. Pasni tak mo dah..cukup-cukuplah tu. Periuk lama tu 3kali ganda besar dgn yg baru beli..patutlah x cukup..huhu

Sebelah malam rumah aku penuh dengan saudara mara..terima kasih semua. Jangan ada lagi yang kata aku tak menngajak ke rumah baru..heehehe..memang meriah malam tu tapi akan lebih meriah kalau ada Abg Long..Hahaha..Abg Long tido awal dan sangatlah nyenyak sampaikan Ecah kejutkan pun dia x sedar..Hampir jam 11 semua dah balik..baru lah Abg Long terjaga..dan Abg Long bergelak ketawa sorang-sorang di ruang tamu menonton kartun. Aku, Mr. M dan Adik..pengsan tido!!

Hari Sabtu..aku mengalami sakit perut jugak. Agaknya perut aku ni tak leh sebarang makan..campur-campur kot..huhu..takper lah sabor je lah...nasib baik melepak di rumah ja xde wat ape..tp sebelah malam kami semua sekali lagi kumpul di rumah mak abah. Ada satay, ns impit, burger, ais krim n air nescafe ais..hehehe..utk makan-makan ja kami anak beranak...besh beshh! Abg Long diam ja..sebab Abg Long tido...wakakakaka :D Di bawah ni serba sedikit pic malam tu...




Ok ok...ntah apa ntah lagi..nanti aku kemaskini kalo teringat kot kot ade story yg tertinggal..aku dah ngantukkkkk nak tido...daaaa..

Selamat malam tawan-tawan...wassalam

p/s : sayang betul sebab x amik gambar masa beraya :(

4 kOmEn:

.:LuVnieNajeR:. said...

next year wat lagi yer..heheheheh

♥♥ atie ♥♥ said...

InsyaAllah... :p

Fifah said...

cian kk t..dri pagi smpi ke tgh mlm xbenti wat keja..cian nengoknye...xpe, sekali tue je kan..sedap bihun sup kk t...tp, pp pown sakit perot jugak...huhu...dh mkn byk sgt..dh balik png nie pown dok teringat kt bihun sup kk t..terima kasih daun keladi..

♥♥ atie ♥♥ said...

same-same..penat hilang dah yg penting hubungan silaturrahim tu dpt dieratkan...kak t pun lepas tu sakit perut..tak leh makan macam2 jenis..

next year panjang umo..insyaAllah..kita masak sesame ehh...?

Post a Comment