0

Today

Dec 31, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...
~ Kuih Keria ~

Saya buat kuih keria pagi tadi untuk breakfast. Ini bukannya sebab terlebih rajin. Masuk hari ini, dah 3 hari bOs demam. Kesian. Kami anak-beranak lagi kesian..hehe (tak dapat nak ke mana). Itulah masak ja apa yang ada. 

Harap, janganlah Abg Long berjangkit demam. Abg Long nak ke sekolah Isnin depan. Dalam bOs demam-demam tu, sempat lagi beliau ganggu saya membentuk kuih keria ni. Kononnya, nak tunjuk skill beliau lah tu yang sudah ala-ala Top Chef! 

Kuih Keria ni dapatlah dalam 40 ketul. Separuh lagi saya goreng separuh masak dan masukkan dalam fridge. Saya buat stok di kala lapar kelak. Owh, lupa nak mention kat sini. Sebenarnya, ni lah 1st time saya buat kuih ni. Poyo kan?

Ok lah, betul-betul rasa ketandusan idea nak menulis. Tak dapat nak menyusun kata-kata. Ehm. Tak apa lah. Dikesempatan ini, saya nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2011 kepada anda semua (yang setia membaca nota saya). 

Wassalam.
0

Anniversary...

Dec 29, 2010

Bismillahirrahmanirrahim....
Assalamualaikum wbt...
Ya Allah…
Hari ini ( tanggal 29 Disember 2010 ) adalah ulangtahun ke-4 perkahwinan kami.
Hamba-Mu yang dhaif ini, mematri janji di hadapan kebesaran-Mu.
Kami tahu tidak mudah untuk memelihara ikatan suci ini dalam naungan redha dan maghfirah-Mu.
Kami tahu, amat berat bagi kami untuk mengayuh perahu rumah tangga kami menghadapi taufan godaan di hadapan kami. 
Karena itulah, kami datang memohon rahman dan rahim-Mu...

Ya Allah…
Indahkanlah rumah kami dengan kalimat-kalimat-Mu yang suci. 

Suburkanlah kami dengan keturunan yang membesarkan asma-Mu. 
Penuhi kami dengan amal shaleh yang Engkau ridhai. 
Damaikanlah pertengkaran di antara kami, pertautkan hati kami, 
dan tunjukkan kepada kami jalan-jalan keselamatan. 
Selamatkan kami dari kegelapan kepada cahaya..
Jauhkan kami dari kejelekan yang tampak dan tersembunyi...
Berkatilah pendengaran kami, penglihatan kami, hati kami, suami/isteri kami, 
keturunan kami dan ampunilah kami...
Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang...
Amin Ya Rabbal'alamin...

Wasalam...
0

Selamat Hari Tua Kanda!

Dec 28, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah. Semalam buat suprise party menyambut birthday beliau yang ke33 di rumah mak mertua beliau (mak sayalah tu). Gambar tak banyak sebab bateri cam habis. Jadilah 2 3 gambar kenangan untuk beliau. Hehehe...
Saya doakan semoga Allah merahmati sepanjang usia beliau..wish him a happy and successful life and the hereafter..InsyaAllah (kata-kata ini merangkumi semua doa-doa saya untuk beliau...). Tak lupa juga kepada seseorang..."mama...terima kasih kerana telah melahirkan n membesarkan anakmu ini...."
*  *  *  *  *  *  *  *  *
Nak dijadikan cerita, hari Sabtu dan Ahad saya dilanda penyakit malas. Ya Allah. Benar. Saya asyik nak tidur dan makan ja. Nasib baiklah, awal-awal lagi saya sudah sediakan hadiah kecil untuk beliau. (Kecil sangat..tak dapat nak dibandingkan dengan pengorbanan beliau sebagai seorang wira...hahaha)

Gelabahlah saya semalam. Mujur, keknya saya dah tempah..(memang dah tau birthday boy nak kek apa). Tinggal lagi tak tau nak celebrate macam mana. Takde idea langsung. Fikir punya fikir dan minta izin orang tua. So, buat di rumah mak. Jemput adik beradik :) Mak masakkan bihun goreng dan order pizza. Alhamdulillah. Terima kasih pada semua yang sudi meraikan. Syukran.

Saya teringat kata-kata kakak saya semasa nak menjemput beliau ke rumah untuk menyambut hari lahir suami saya. Katanya, (dalam nada ketawa dan suara sedikit menjerit) "Eeee...dah tua-tua pun nak sambut hari jadi lagiiiiii...."

* Pada sayalah..Semakin kita tua, semakin kita sensitif dan manja. Betulkan? ;)
0

Lets gO To Kindergarten!

Dec 22, 2010

Bismillahirrahmnirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Muhammad Al-Amin akan ke Tadika Anakku Ria next year. Kami dah pun daftarkan nama Abg Long petang Isnin yang lalu dan Abg Long sempat berjumpa dengan Madam Kanti (she's punjabi) merangkap Guru Tadika beliau.
Gambar lama Abg Long..Gambat kindergarten tak sempat nak snap..lain kali InsyaAllah...

Sedikit Latar Belakang Madam Kanti
Beliau berusia 50an and still in good health. Beliau mempunyai seorang suami dan dua orang anak perempuan (seorang lawyer n seorang lagi nurse). Meliau menetap di Fasa 1E (belakang MPM) dan sering berjoging di stadium MPM seawal jam 6.30 pagi. Beliau merupakan bekas guru besar di salah sebuah sekolah area Sitiawan (tapi lupa nama sekolahnya). Dulu, tadika yang diusahakan adalah di belakang The Store Sitiawan dan kemudian berpindah ke Fasa 3B Seri Manjung kerana di sana kerap berlaku masalah banjir.

Semalam aku ke tadika semula selesaikan beberapa dokumen. Sempat lagi berbual dengan Mdm Kanti. Di Tadika nanti semua kanak-kanak akan diasuh oleh guru masing-masing mengikut peringkat umur. Bagi kanak-kanak 3 dan 4 tahun akan berada di bawah jagaan Cikgu Ain (tak sempat kenal lagi..tunggu 3hb nanti). Seronok berbual dengan Madam Kanti dan rasanya tak puas bersembang dengan beliau.

Sebabnya...ntahlah. Maybe sebab 1st time Abg Long nak ke sekolah..so perasaan tu macam-macam. Excited ada, risau pun ada, macam mana nak cakap ntah. So, seboleh-bolehnya macam-macam nak tanya pada Mdm Kanti. Agaknya sebab itulah, beliau cerita panjang lebar. Mungkin beliau sendiri dah faham perasaan ibu bapa yang baru 1st time nak hantar anak ke tadika. Baru je niat dalam hati nak tanya itu ini...dah madam explain..hahaha (terror kan?)

Masa persekolahan : 8.00 pg - 12.00 t/hari.
Subjek : BI, BM, Mats, Sains, History, Fizik, Moral, Jawi dll..
Lokasi : Dekat dengan rumah Atok (supaya senang Atok nak jemput cucu..)

Next entri..tunggu sajalah 3hb nanti..(9 hari ja lagi)..I hope everything will go smoothly..InsyaAllah.

*Buat anak mama n babah Al-Amin..belajar elok-elok ya nak...
2

zOO Taiping..

Dec 17, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Kami bercadang membawa anak-anak ke Zoo Taiping (hadiah untuk Abg Long sebelum menjejakkan kaki ke alam tadika next year). Alhamdulillah, semalam sampai juga. Ini adalah kunjungan kami yang kedua. Hehe..bosan? Pada Abg Long tidak..Biasalah, anak-anak lebih seronok bila dapat ke zoo melihat pelbagai jenis binatang..ada 1300 jenis spesis haiwan di Zoo Taiping (kalau saya tak silap lah) sangat seronok!
Sehari sebelum ke zOO, kami tanya Abg Long binatang apa yang dia nak lihat di sana. Abg Long jawab..badak..ular...zirafah....gajah...gajahhh...gajjjahhh...
Ada gaya macam tak mau balikkan?
Kesian, sampai berpeluh-peluh. Bukan Abg Long ja Adik pun sama berkeringat. Ye lah..jauhnya tu kami berjalan..34 ekar you all...! Naik train x adventure..tapi kesian pula bila melihat riaksi Abg Long macam berminat tengok org lain naik train..tapi alang-alang dah berjalan tu maka teruskan aja lah...
Alah babah...ayam kat umah Tok Ngah pun banyak...huhu.
Beaver
Waahhhh....!
Masa ni Abg Long mengeras masa nak ambil gambar...katanya "mama..mama..amin takut. Nanti beruang ambik Amin..." Poyo ja...
Lupa pula nak suruh Abg Long kira berapa ekor flamingo yang ada...
Masa ni kami pun tak ingat ntah apa yang dia sembang ngan binatang tu..agaknya, dia ajak datang ke Sri Manjung tak...hehehe :D
Ok yang ni semasa hujan....payung tak bawa..baguslah sangat. Nasiblah ada pondok bertuduh. Mujur hujan tak lama...perjalanan diteruskan kerana Abg Long nak gajahhhh...
Ini buaya sakit gigi. Tu pasal la dia nganga ja..kami lihat gigi depannya dah patah. Kesian. Banyak lagi buaya tapi yang sekor ni ja kebetulan dok dekat ngan pagar..moody ngan kawan-kawan dia agaknya...
Sang kura-kura sedang berjemur...
Yang ini..1st time ke zOO. Kadang-kadang kita tunjuk binatang dia tengok ke arah lain. Kalau binatang tu bergerak baru dia perasan dan terpesona...takper..nanti Adik dah besar skit kita jalan-jalan lagi ye bucukkk...! (Nampak tak gigi adik?)
Cobaan menggoda...
Peace nO waR!!
Owh..yang ni lagi sekor beruang..kawannya dah bangun tapi dia masih tidur....
Marmoset Telinga Hitam
Oyang Utan
Mama n pooh
Babah bongek n Adik
Nasib baik kami sampai...kesian rusa ni semua tengah lapar. Tiga beranak ni kasi belanja semua rusa tu makan daun-daunan..rakyat prihatin...
Tata!
Ada banyak sangat gambar..banyakkk..sampai bateri cam habis. Last sekali snap gambar gajjahhhh dgn hp babah..jadilah kenangan untuk Abg Long. Tapi tak upload pun ke pc lagi. Masa kami balik..Abg Long n Adik pengsan dalam kereta..betul-betul pengsan..masuk ja dalam kereta terus booommm....! Wakaka...

Selamat malam. Wassalam.
0

I love my messenger...

Dec 13, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Kawan-kawan..ini hadiah untuk kalian semua. :)


We once had a Teacher
The Teacher of teachers,
He changed the world for the better
And made us better creatures,
Oh Allah we’ve shamed ourselves
We’ve strayed from Al-Mu’allim,
Surely we’ve wronged ourselves
What will we say in front him?
Oh Mu’allim…
He was Muhammad salla Allah alayhi wa sallam,
Muhammad, mercy upon Mankind,
Teacher of all Mankind

He prayed while others slept
While other ate he'd fast,
While they would laugh he wept
Until he breathed his last,
His only wish was for us to be
Among the ones who prosper,
Ya Mu'allim peace be upon you,
Truly you are our Teacher,
Oh Mu'allim...

He taught us to be just and kind
And to feed the poor and hungry,
Help the wayfarer and the orphan child
And to not be cruel and miserly,
His speech was soft and gentle,
Like a mother stroking her child,
His mercy and compassion,
Were most radiant when he smiled

I love my messenger...wassalam...
0

BlogLarian

Dec 10, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt....

Saya mula terbaca pasal BlogLarian ni dalam entri al-lavendari semalam. Terima kasih la yer...

Malam ni baru berpeluang nak jenguk BlogLarian. Dah ramai dah rupanya yang join..tapi sebelum tu saya jenguk dulu ke blog ini untuk mendapatkan maklumat lanjut...makanya, tanpa membuang masa saya join..hehehe
Jom join BlogLarian !!!
Saya suka blogwalking kerana saya ingin mencari kenalan seramai yang saya mampu. InsyaAllah. Sebagai seorang ibu yang bekerja banyak ilmu yg dapat saya perolehi dengan hanya berblogwalking...(termasuklah bershopping...) :D

Dikesempatan ini saya dengan bangganya nak TAG semua orang yang baca entri ini..(sharing is sexy caring....)

Sekian, harap maklum. Wassalam.
2

1st Giveaway(2)

Dec 9, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Ini adalah STICKY MODE
Seperti yang dijanjikan..alhamdulillah malam ni seperti dipermudahkan semua urusan saya untuk menunaikan janji dalam entri sebelum ini iaitu 1st Giveaway. Sebenarnya, tak sempat pun nak berbincang dengan Mr.M mengenai soalan-soalan untuk 1st GA saya ni. Soalan memang dah disediakan cuma saya nak beliau semak je dulu sebelum saya postkan. Makanya, saya rasa elok jika saya letakkan syarat-syaratnya terlebih dahulu. (Sila baca dan fahami dengan teliti kerana mungkin agak berbelit sebab saya sedang menahan sakit gigi yang agak ketara tika ini jadi tidak dapat menaip dan berfikir dengan tenang...)

1. Penyertaan dibuka kepada semua kecuali rakan-rakan di tempat saya cari makan (mpm lah tu) Sorry ye korang ;
2. Sila follow blog saya seikhlas hati anda. Tiada paksaan dalam bercinta... ;
3. Bagi penyertaan daripada Facebook boleh add saya itawalis1@yahoo.com.au dan ; 
4. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 31.12.2010 jam 10.00 malam.

Untuk makluman, hadiah bagi penyertaan daripada rakan blogger dan facebook akan diasingkan..insyaAllah.

Emm mudah ja kan nak sertai..dan saya akan bagi 1 hingga 10 soalan yang sangat simple untuk anda jawab. That's way why saya tak benarkan rakan sepejabat join sebab mereka tahu pasal saya...hehehe :D. TAPI, sebelum tu...saya nak anda buat entri pasal GA(1 & 2) saya bertajuk '1st Giveaway from Tulisankuchantique' dan mestilah ada link saya dalam entri tersebut. Sila maklumkan entri anda dalam shoutmix saya..Tarikh tutup untuk anda sediakan entri tersebut adalah pada 24.12.2010. Ok itu ja...

Bagi penyertaan di FB sila letakkan something mengenai GA ini di wall anda dan mestilah link dengan FB saya. Faham ke tak?? Takper kalau tak faham boleh pm yer...hehehe...

Soalan-soalan tersebut akan dikemukakan bila-bila masa sahaja. Jadi sebagai klunya, rajin-rajinlah baca semua entri saya dari dulu hingga sekarang kerana siapa cepat..dia yang dapat!!!

Hadiahnya...?? Tunggu entri Jumaat yang akan datang pula..saya rasa berbaloi dengan segala usaha anda dengan hanya menyertai GA saya. InsyaAllah...

Sekian...Wassalam.
0

Beloved Sweat Heart...

Dec 8, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...
Lama sudah saya simpan dan pendam kisah mereka. Abg Long dan adiknya.
Pertamanya, alhamdulillah. Menganjak ke usia tiga tahun abg long berjaya juga tinggalkan pampers. Allah turunkan penyakit dan juga berikan hikmah. Betul. Selepas kena jangkitan kuman hari tu, senang sikit nak explain kat abg long dengan syarat kena kaitkan dengan 'doktor'. Kalau tidak sebelum ni, pandai ja menjawab. Opah dan atok pun sama-sama sepakat bantu anak sulung kami ni supaya lebih independent. 

Satu ja lagi yang belum success...poo..pooo.. :D (Kami akan ikhtiar lagi..)
Klik lah picture ni...
Nak tahu tak? Abg Long cuma akan memakai pampers waktu malam ja iaitu waktu dia nak tidur. Kami ni nak ajar dia poo poo di toilet. Tapi abg long tak poo poo sepanjang hari kecuali selepas dipakaikan pampers. So, purata abg long pakai pampers sehari adalah 2 kali. Selepas pakai pamper pertama dia poo poo. Selepas ditukar dan memakai pampers kali ke 2 baru abg long tidur. Bijak kan?
Kami sedang carikan abg long tadika bagi kemasukkan usia 4 tahun. Ntah la ada lagi atau tidak ruang kosong untuk abg long. Lokasi yang dicari sebolehnya yang berhampiran dengan rumah atuk. InsyaAllah...itupun  kalau ada rezeki abg long nak bertadika... :)

Baru-baru ni, abg long ada tabiat baru yang sangat-sangat dia suka buat dengan kerap...gigit kuku! Tak kira la kuku kaki ke kuku tangan ke...haishhh sampai tumpul dibuatnya.
Yang ini pula. Dah pandai berdiri sendiri. Kalau kerusi dirumah opahnya memang dah PAS adik panjat. Nak melangkah masih gayat. Menjerit itu biasa bagi adik selagi tidak digendung. Pernah babab muka mama dia jam 4.00 pagi ketika sedang menyusu tanpa rasa bersalah. Apa lagi ye..? Owh..sudah tumbuh giginya. Rambut pula macam itu ja. Pernah cuba nak tocang satu tapi x sempat sebab ekstrim sangat. Adik juga dah pandai nak bergaduh dengan abg long. Sekarang ni abg long cuma mengadu ja..akan datang ntah la..Banyak lagi gelagat adik ni cuma gambar ja tak ada. Kasihan.

Ok lah..sekian sahaja laporan saya mengenai mereka. Semoga mereka dapat membesar dengan sihat dan bersabar dengan kerenah mama mereka yang kadang kala emosinya tak berapa stabil. :D

Sudah 13 kali saya menguap. Wassalam.
1

Bersyukur kerna...

Dec 6, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Jujurnya, hari ini bermalas-malas mahu ke pejabat. Ya lah, memandangkan esok cuti umum (Maal Hijrah) dan terasa alang-alang mahu bekerja :D Hujan awal pagi. Sejuk dan dingin..ehmm nak tarik selimut lagi. Hahaha...tak pe lah..tunaikan juga ibadah utk hari ni..insyaAllah.

Bersyukur kepada suami yang memasak untukku malam ini
Kerana ertinya…suamiku di rumah malam ini, bersamaku dan anak-anak..tidak bersama orang lain

Bersyukur kepada suami yang sedang bermalas-malasan di atas sofa sambil melayan internet.
Kerana ertinya…dia tidak melepak di kedai kopi bersama kawan-kawan

Bersyukur untuk anak-anakku yang selalu bising di rumah
Kerana ertinya…dia tidak melepak di luar bersama kawan-kawannya yang ntah sapa-sapa.

Bersyukur untuk baju aku yang mula rasa sempit
Kerana ertinya…aku lebih dari cukup makan

Bersyukur kerana bayang-bayang yang mengikuti aku
Kerana ertinya… aku masih merasakan kehangatan mentari…

Bersyukur kerana rumahku yang berselerak dan ada yang perlu diperbetulkan
Kerana ertinya…aku mempunyai rumah!

Bersyukur kerana mendapat tempat parking kereta yang paling jauh
Kerana ertinya…aku masih boleh berjalan dan aku mempunyai kereta!

Bersyukur kerana budak lelaki yang memekak bermain gitar dan menyanyi dengan sumbang
Kerana ertinya…aku masih mampu mendengar!

Bersyukur kerana perlu membasuh baju
Kerana ertinya…kita mempunyai baju untuk dipakai

Bersyukur kerana kepenatan kerja setiap hari
Kerana ertinya…aku mampu bekerja keras setiap hari..

Bersyukur kerana mendengar bunyi jam yang menggangu tidurku setiap pagi
Kerana ertinya…aku masih hidup!

Salam Maal Hijrah buat semua umat Islam di bumi Allah..wassalam.

*banyak lagi perkara yang perlu aku bersyukur...bersyukurkah aku (?)
3

Chocolate Giveaway

Dec 2, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt....

Alhamdulillah...buat pertama kalinya, telah dibukakan pintu hati untuk join giveway. Mulanya, ternampak entri  Chocolate Giveway ni di blog jieda . Mula-mula tu tengok-tengok ja la..2 3 hari dok fikir-fikir melangut sesorang kat kaunter..why not kan? 1st time nih...mana tahu rezeki anak-anak???

Kawan-kawan yang berminat..marilah beramai-ramai kita memeriahkan giveaway daripada blog CT Jom klik (Naufal N Nureen). Tarikh tutup 25/12/2010..

Syarat-syarat untuk join Chocolate Giveaway ni sangat mudah ye tawan-tawan..this is my checklist...
1. Follow Blog beliau...(Done!)
2. Buat entri bertajuk Chocolate Giveaway...(Done!)
3. Ada link ke entry GA beliau...((Done!)
4. Letak banner pada entri dan sidebar...(Done!)
5. Tinggalkan link entry pasal GA ni di komen box beliau...(Done!)

Mungkin juga pantang dengar ja 'chocolate' terus teruja. Agaknya lah. Sudah la 2 hari berturut asik makan ais krim chocolate walls yang sangatlah sodaaaaapppppp...wassalam.

*Ya Allah...semoga penyertaan ini mendapat keredhaanmu....amin :)
0

Peringatan Untuk Diri Yang Lalai...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Artikel ni saya baca di sini. Banyak lagi artikel dakwah yang belum pun sempat saya baca kesemuanya. Alhamdulillah, blog ini sangat bermanfaat. Salah satu tajuk yang sempat dibaca dan dihayati....Peringatan Untuk Diri Yang Lalai (sayalah tu). Saya copy artikel tersebut di sini untuk manfaat kita bersama...insyaAllah.
Hai Diri semakin lupa dengan dengan kehidupan akhirat dan sentiasa terpedaya dengan kehidupan dunia yang semantara sedangkan hakikat kehidupan dunia adalah seperti apa yang digambarkan oleh Allah swt:

“ Dan kehidupan dunia adalah semata-mata keseronokan dan bermain-main. Dan sesungguhnya kehidupan yang sebenar adalah kehidupan akhirat. Ini sekiranya mereka benar-benar mengetahui”

Orang yang benar-benar mengetahui tentang kehidupan akhirat tidak tertipu kehidupan dunia yang melekakan. Orang yang jahil adalah yang tertipu dengan kehidupan dunia, ini menunjukkan diri ini amat jahil oh tuhan.

Saat-saat kematian semakin menghampiri tetapi diri ini sentiasa lalai untuk mendapat amal akhirat. Apabila mendapat nikmat dunia, rasa seronok sehingga terlanggar perintahnya dan meninggalkann ketaatan sedikit demi sedikit. Apabila Allah menguji dan menarik nikmat tersebut, amat sedih dengan kehilangan nikmat dunia tetapi sebenarnya Allah hendak mengembalikan diri ini kepadanya.

Bersedihlah dengan kehilangan amal akhirat bukannya kehilangan dunia. Ingatlah Allah ingin member I peluang untuk kembali kepadanya sebelum datangnya saat kematian. Rebutla peluang ini sebaik-baiknya sebelum terlambat. Nabi saw bersabda:

“Bersegeralah kamu beramal sebelum datangnya tujuh perkara:

1. Adakah kamu menanti sehingga kamu fakir yang menyebabkan kamu lupa.
2. Adakah kamu menanti sehingga kamu kaya sangat yang menyebabkan kamu melampaui batas.
3. Adakah kamu menanti sehingga kamu sakit yang merosakkan badan kamu.
4. Adakah kamu menanti sehingga kamu tua yang melemahkan kamu.
5. Adakah kamu menanti sehingga mati yang semakin menghampiri kamu.
6. Adakah kamu menanti sehingga tibanya dajal. Dajal adalah seburuk2 benda gaib yang dinanti.
7. Adakah kamu menanti sehingga datangnya kiamat. Kiamat adalah perkara yang menakutkan dan amat pahit.”

Hadis riwayat imam Tirmizi.

Ingatlah wahai diri bahawa setiap apa yang kamu buat akan dihisab oleh tuhan. Jangan seronok dan leka melakukan apa saja tanpa sedar Allah murka dengan dirimu. Firman Allah swt:

“Adakah manusia meyangka dia akan dibiarkan begitu sahaja (tanpa dihisab dan dibalas)?”

Ayat 36 surah al-Qiamah

Ingatlah kematian sentiasa mengekori mu. Setiap saat masa berlalu semakin hampir i dan akhirnya kamu pasti akan bertemu dengannya. Firman Allah swt:

“ Katakanlah hai Muhammad, sesungguhnya kematian yang mana kamu lari daripadanya , ia pasti akan menemuimu.”

Ayat 8 surah al-Jumaah

Walaupun diri sentiasa melihat kematian tetapi mengapa tidak menambahkan keimanan kamu dan mendekatkan diri dengan akhirat. Ini adalah hati yang keras dan hati yang lalai dalam ibadah. Firman Allah swt:

“ Maka celakalah bagi orang-orang yang keras hatinya daripada mengingati Allah. Mereka itu berada dalam kesesatan yang nyata.”

Ayat 22 surah az-Zumar.

Hati yang keras ini adalah hanya layak untuk neraka sahaja. Allah sentiasa bertanya bilakah hati ini hendak khusyuk kepada tuhan dan patuh segala perintahnya. Firman Allah swt:

“ Bukankah sudah sampai masa bagi orang-orang beriman untuk tunduk khusyuk mereka kepada mengingati Allah dan patuh dengan kebenaran yang Allah telah turunkan…”

Ayat 16 surah al-Hadid

Adakah setelah malaikat mencabut nyawa baru hendak menyesali terhadap perbuatan-perbuatan yang melampau di dunia. Ketika itu tidak ada gunanya. Nasi sudah busuk (jadi bubur sedap lagi). Firman Allah swt:

“ Sehinggalah datang kematian kepada salah seorang mereka. Dia berkata : Hai tuhanku kembalikan aku ke dunia, supaya aku dapat beramal soleh yang mana telah aku tinggalkan. (jawapan tuhan) Tidak sama sekali, itu hanya ucapan yang diucapkan (tidak ada gunanya) dan mereka akan melalui alam barzakh sehinggalah hari mereka dibangkitkan.”

Ayat 99,100 surah al-Mukminun

Ingatlah wahai diri sehebat mana ilmu, sebesar mana mahligai mu, setingga mana pangkat mu, sebanyak mana pengawal mu; itu semua tidak menghalang malaikat maut untuk mencabutn nyawamu. Firman Allah swt:

“ Dimana sahaja kamu berada, pasti kematian akan menemuimu sekalipun kamu berada di dalam bangunan-bangunan yang kukuh dan terkawal.”

Ayat 78 surah an-Nisa

Bila mana kamu sudah ingat mati dan menyesal terhadap perbuatan-perbuatan yang lampau; Ingat penyesalan sahaja tidak berguna, diri ini kena bangun beramal dan tidak hanya berazam tanpa ada perlaksanaan. Nabi saw bersabda:

“Orang yang cerdik adalah orang yang sentiasa bermuhasabah dirinya dan beramal untuk kehidupan selepas mati. Orang yang lemah adalah orang yang sentiasa mengikut hawa nafsunya dan hanya berangan-angan Allah akan membalasnya dengan syurga (sedangkan tidak beramal).”

Hadis riwayat Imam al-Hakim

Ya Allah banyaknya dosa hamba mu ini dan sedikit amalan akhirat.
Amalan yang sedikit entah mencakupi syarat ikhlas atau tidak,
Hati ini semakin jauh dari mu, oleh itu bersihkanlah hati ini dan isilah dengan cahaya-cahaya iman,
Aku tidak peduli samada manusia mengasihi atau membenci, asalkan engkau menerimaku kembali.
Ya Allah sekiranya mati ini lebih baik untuk mengelakkan fitnah dunia dan baik untuk agamaku cabutlah nyawa ini dalam keadaan engkau reda kepadanya.
Sekiranya hidup ini lebih baik untuk menyumbang terhadap agamamu dan menambahkan amal baikku panjangkanlah umurku dalam keredaanmu.

Rindu pula sesi Muhasabah Diri di JTM. Kawan-kawan, bila nak sambung majlis ilmu kita??
Wassalam.
0

Sabtu & Ahad yang berlalu...

Nov 29, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Hari Sabtu yang lalu, kami sekeluarga termasuk mak, abah n bob mengikuti rombongan pengantin. Adik kak iparku (isteri yob) melangsungkan perkahwinan dengan wanita pilihannya di Pdg Rengas Kuala Kangsar. Gambar? Haha...takde. Sayang sekali. Pada family SIL maybe ada..tapi dah dibawa ke JB.

Perkahwinan diorang ni agak mengejut...hahaha. Tapi jangan salah erti pula. Ini bukan sebab kena cekup ke apa ye..tapi si pengantin lelaki ni memang jenis gamble gile..Alah, apa nak kesah..duit sudah ada, jalanlah. Alhamdulillah, majlis berlangsung dengan baik sekali. Selamat pengantin baru kepada mereka...aku lupa nama kedua-dua pengantin....hahaha....

Semalam, bawa anakanda kesanyangan Abg Long ke klinik. Sebab, sakit kat saluran kencing. Rupanya,ada bengkak. Aduhh...kesiannya. Jangkitan kuman kerana terlalu lama pakai pampers. Ya..silalah marah saya. Saya akui kecuaian saya sebagai seorang ibu sehingga anak terima sakit sebegitu. Kalau tengok Abg Long menahan kencing, menangis, terbaring...owhh kasihan sgt. Maafkan mama ye sayang..selepas ni kita dua-dua kena bagi kerjasama dengan lebih baik lagi.

Kelakarnya, part amin jumpa Doktor..hahaha. Depan Dr pandai bercakap itu ini bila ditanya. Siap berjanji nak makan ubat..dah balik umah..cam hampeh. Nasib bila dah dipujuk rayu dibelai dimanja bagai...alhamdulillah..senang ja Abg Long makan ubat. :D. Mama n babah doakan semoga Abg Long cepat sembuh...insyaAllah.

Jenuh hari ni terima bebelan dari atokk..menanah telinga. Tapi aku rileks ja la x kan nak muncung, abah aku juga...the only one abah yg aku ada.. huhu. Mekasih bah..akan ku semat segala kata-katamu buat cucu-cucumu yg sedia ada mahupun yg akn dtg...wakaka...

Sekian laporan untuk hari ini. Wassalam.

* Menulis entri sambil sms ibu mertuaku nun jauh di sana..huk..huk....
0

1st Give Away(1)

Nov 26, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Hai. Hoi. Sekejap ja dah sampai ke hati hari Jumaat. Masih berbaki 4 hari sebelum masuk ke bulan Disember. Ehm. Disember ni ada Hamba Allah yang bakal menyambut hari tua mereka. 1st of course lah suamiku 27hb, 2nd teman lama ku Cima dan yang seorang lagi ni officemate si nurul fiza. Dua-dua ni sambut hari tua pada 26hb. Ulangtahun perkahwinan kami pun hujung tahun ni juga..insyaAllah.

Entri melalut dah ni. Sebenarnya, beberapa hari ni bercadang-cadang nak buat Give Away sempena anniversary kami..Ops..ini masih diperingkat cadangan ya sebab tak tahu lagi nak buat macam mana, konsep apa, syaratnya apa, hadiah apa...rasa macam best pula! *Gedik jap!

InsyaAllah...akan dilaksanakan. Masih diperingkat perbincangan bersama Mr.M. Harap-harap dia boleh membantu..kalau boleh nak bagi semua kawan-kawan blog dan fb turut serta..haha..giler sudah aku!

Teruskan mengikuti blog ini supaya anda-anda semua tidak ketinggalan...wassalam.

* nantikan entri 1st Give Away(2) pada hari Jumaat yang akan datang... :D
2

Ops..i did it again!

Nov 24, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...


Sedang menaip entri, aku disapa oleh kak fiza "Tahniah..ptk hari tu wati sorg ja dpt aras III yg lain semua II". Alhamdulillah..semua tu rezeki. Next year cuba lagi..itu pun kalau ptk masih ada. Buat masa sekarang ni isi ja form apa yang patut...

Owh..kena sangatlah dgn cerita yg nak ditulis. Pasal kerja. Skrg ni asik salah buat keja ja..semua tak kena. Itu x lengkap, ini x pos, key in salah, piagam langgar..macam-macamlah..Semalam, bagitau kat Mr.M, dia cuma tanya "ati ada fikir apa-apa ka?". Huhu...erti kata lainnya...mesti aku x fokus masa keja. Betul lah tu.

Allah. Sekarang ni, aku rasa kerja x banyak. Ada lah juga. Setimpal dengan habuan yg diterima. Cumanya, cara nak selesaikan, dengan siapa perlu berurusan, kaedahnya, dan yang sewaktu dengannya..mungkin x berapa kena dgn aku. Huh! Aku pun kurang jelas ayat aku ni..hehehe..Cumanya, banyak kerja aku yang kena tangguh..tak boleh nak siap terus. Ntah kenapa. Mungkin ada keja lain kena buat..atau aku sendiri yang tak guna masa sebaiknya. Pasti.

Herm..enggan menulis panjang lebar. Sebab entri ni bukan untuk menerima simpati siapa-siapa (termasuk bos). Tiada niat langsung. Ikhlas. Sekadar muhasabah diri. Imbas kembali. Berbalik kepada jalanNya. Allah. Mungkin hamba-Nya yang sesat. Alhamdulillah dan insyaAllah. Jatuh bangunku keranaMu....

Today..I've learn something new. Wasalam.
0

Dot...dot...dot...

Nov 23, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Apa ye nak stori? Biasa-biasa ja minggu ni..cumanya Mak aku yang masih x sihat. Masih dalam mood meng'order' itu dan ini. Tapi nak tak nak..kami ni anak-anak turutkan aja...Sehingga jam 1.00 petang tadi, Mak dah menunjukkan perkembangan yang sangat-sangat positif. Agak-agak korang apa? :D

Semenjak Mak x sihat ni (dari hari Jumaat lepas) macam-macam Mak 'minta'. Masakkan bihun sup, belikan asam, laksam, kuah ini, kuah itu dan lain-lain yg sewaktu dengannya.

(Pernah terdetik dihati..penat dan malas! Sebab aku pun baru sembuh...rumah tak terusus. Rasa macam nak rileks ja. Jahat bukan???)

Masa kami kecil dulu, semua Mak yang sediakan. Siap buat kuih lagi petang-petang. Yang paling aku minati kuih donut dan karipap. Tunggu Mak uli tepung sampai lah Mak siap menggoreng. Tak sabar nak makan walaupun masih panas. Jadi, apa yang Mak buat. Mak koyakkan sedikit akhbar dan lapikkan pada kuih untuk aku pegang..huhu..suka pula macam tu...pastu nak makan tiup-tiup dulu...

Masa kami tinggal di kuarters tentera di Ipoh, depan rumah kami ada orang berniaga keropok, gula-gula atau lebih senang orang sebut jajan. Pernah la menangis gila-gila minta mak duit nak beli jajan. Mak cakap tak de tapi aku nak juga...huhu :|

Boleh plak sekarang ni..merungut macam-macam. Astagfirullahh..minta dijauhkan dari segala hasutan syaitan.

Alhamdulillah, sejak dua menjak ni dapat berfikir dengan lebih mendalam dan matang. Allah. Syukur. Dan semalam tanggal 22hb merupakan peristiwa yang penting buat kami. Alhamdulillah.

*to my beloved Abah...orang doakan supaya niat abah dimakbulkan..amin.
0

....

Nov 18, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Salam Aidiladha buat semua umat Islam di bumi Allah...

Hari raya disambut biasa-biasa ja kerana aku tak sihat. Malam hari raya, pulang dari tempat kerja aku berselubung dan tidur. Demam dan seram sejuk..merengek bagaikan anak kecil meminta ubat. Abg Long jadi tukang pengantara. Berlari ke dapur dapatkan babah minta itu ini. Dalam masa yang sama..bermain dengan adik di kamar..bermakna mengganggu mamanya yang dalam kesakitan. 

Sekadar menjamah roti dan kentang putar (dimasak oleh chef M). Terbau ayam goreng dari dapur..enak. Tapi tekak tak berselera. Sedar-sedar ja Mr. M kejutkan minta aku susukan adik yang dah siap wangi-wangi berbaju tidur. Hu hu..kasihan. Tidur lagi bersama adik. Sedar ja jam dah pun 1 pagi dan lampu di ruang tamu terang benderang..ntah rancangan apa yang ditonton dua beranak itu. Bila aku tengok rupanya dua beranak tu dah lena...kesian. Terabai sudah.

Esoknya di pagi raya..badan masih lemah. Babah siapkan anak-anak dan pergi solat sunat Aidiladha. Selesai semua kami ke rumah Opah. Kebetulan memang M cakap tak payah masak dan akan ke rumah Opah ja. Jadi, memang dah pesan awal-awal kat Opah n Atuk nak makan sesama. Sempat juga order lemang lebih skit..jadilah merasa.

Pagi raya, Opah masak menu special..nasi lemak :| Makan ja la..rezeki Allah bukan? Apa perlu merungut? Tak berjalan kemana pun..tak berbaju kurung....di rumah mak sempat tidur..huhu badan sangat letihh....

Owh..sebelum tu, adik yang sangat extrim jatuh di kereta sampai lebam dahi nya..sudah dituam ya..Alhamdulillah..ndak apa-apa juga. Biasalah extrim...

Tekak lidah tak berapa enak. Tetiba, teringin nak makan laksa..tapi semua malas nak keluar. Petang jam 6 kakak sampai, bawa laksa. Tuhan itu Maha Mendengar..Alhamdulillah. Terus makan tanpa menoleh kiri kanan...

Selepas itu..? Aku cirit birit..sampai la malam tadi. Ntah la berapa kali ulang ke toilet..ha ha....perut masuk angin, kembung, segala macam rasa semua ada. Ya Allah. 

Alhamdulillah, hari ini masih mampu bekerja walaupun badan rasa agak lemah..tak sabar nak pulang n beradu di kamar...ha ha ha..Tidak ikhlas rupanya aku ya? 

Masih bodoh dalam segala erti Perngorbanan! Wasalam...
0

...

Nov 15, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah..bersyukur dgn rahmat Allah.

Tiba-tiba, hati meruntun nak menaip di blog. Masih ada 2 ke 3 lagi draft entri yg tertunda. Ntah bila mau ditebus. Mungkin ceritanya pun basi sudah.. :). Skrg ni pun..mencuri masa di kaunter..

Hari ni, pagi-pagi lagi adik merengek minta digendung. Aduh! Susahla mama nak bersiap ke Office. Nasib baik la mama ni simple..jenis sapu bedak baby ja di muka...nasib..nasib..

Malam tadi, sempat bacakan Al-Fatihah dan Surah 4-Qul utk Abg Long sebelum dia tidur..sempat juga aku minta Abg Long menadah tangan dan berdoa sebelum tidur..yang peliknya Abg Long asik ketawa dan tersengih macam kerang bucuk..agaknya geli hati kot dengan bacaan doa yg aku bacakan utk dia..Lagipun, mama dia sendiri jarang-jarang praktikkan utk dia..Ye lah..mamanya malas kan...ha..ha...

Memandangkan adik pun dah lena juga..teruslah aku bangun nak mengemas. Rutin biasalah ni. Tapi terhalang sebab leka pula menonton drama tv3 Miah O Miah..cerita lawak. Tengah leka menonton adik terjaga. Aku baring sekejap tapi adik macam serba tak kena. Aku tukarkan pampers. Masih tak boleh tido. Babah periksa perut..tak kembung pun. Lastly, babah buaikan adik. Baru la nak tutup mata..

Sambil menonton dapat siap melipat baju. Habis drama sambung pula cerita hindustan Billu channel 108 lakonan SRK..dapat la tonton 45minit sebelum tamat..best juga. Nak dekat jam 12 terus ja tutup tv then barulah boleh siapkan apa yg patut di rumah. Aku memang camtu, kalau dah kusyuk menonton memang dah tak leh nak bergerak.. :D


Wajah Kesayangan Hamba
Actually, semalam sepanjang hari aku bad mood. Marahkan Abg Long yang pagi-pagi buta tumpah 1 balang biskut..(marah giler² aku) Kesian Amin...Sejak akhir-akhir ni aku memang cepat marah...

Muhasabah diri....muhasabah diri...
Wassalam....
0

diTIPU!

Oct 27, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...
- Adik aku (boboy @ bob @ pakcu) bersama Abg Long -
Dia adik aku. Anak bongsu. Aku dan famili panggil dia Boboy. Manja? Ya, semestinya. Masa dia kecil apa ja yang dia mahu pasti dapat. Sehingga skrg dah boleh jadi 'bapak orang'..apa yang dia nak confirm dapat tapi hasil dari titik peluh sendiri. Betul. Kalau dia ada duit tak pernah kedekut. Tetap dihulur walaupun sikit.

Allah..sentiasa menguji hamba-hambaNya.

Dipendekkan ceritalah ya. Adik aku telah diTIPU oleh rakannya sendiri (Anip). Anip  ni adalah sharepartner dalam kerja kontrak mereka. Sebelum ni famili aku memang perasan Anip ni nampak macam lurus bendul ja. Banyak kerja kontrak yang mereka buat tak dapat payment. Puncanya kerana tiada hitam putih. Tapi sekarang ni tak sangka pula si Anip tu sanggup bawa lari semua wang hasil kerja mereka (ribuan ringgit). Siapa yang tak kecewa!

Kejadian berlaku dua minggu yang lalu. Di peringkat awal, adik aku nampak macam cool + bengang. Tapi dua tiga hari ini, aku nampak perubahan yg amat ketara pada adik aku. Dia lebih banyak diam. Disoal baru dijawab. Dengan anak-anak saudaranya pun dia kurang bergurau.

Aku faham..dia tengah kumpul duit untuk berkahwin. Sedangkan sebelum ni dia pernah yakinkan aku yang duit kerja yang bakal diperolehi nanti, cukup untuk kahwin. Tapi sekarang tetiba si Anip lari bersama-sama duit dan dia seolah-olah dah hilang akal sampaikan sanggup nak jumpa bomoh nak santau kawannya.  Aku larang. Sebabnya kesian pada isteri dan anak Anip (masih bayi).

"Ya Allah..kuatkanlah semangat Adikku dalam menghadapi semua dugaanMu..Ya Allah, tetapkan hati kami sekeluarga supaya sentiasa memberi sokongan padanya, supaya dia tidak rasa tersisih dan gundah gulana. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim..hanya kepadaMu tempat kami mengadu dan kami redha dengan setiap ujian dariMu..Amin."

Kakak mana yang sanggup tengok adiknya macam tu :( Aku merindui perangai gila-gila n sikap loyar buruknya. Wassalam.
0

Tangan Cabokk..!

Oct 26, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...
btw, ini bukan tangan aku
Ehm..tangan aku memang cabok! Haaahaha..mesti abah marah lagi kat aku. Ini bukan kali pertama tapi dah TIGA kali aku lingkupkan pili air dia..Abah..maafkan org ek..tak sengaja..

Macam biasa balik rehat tadi masing-masing semua bizi. Mak memasak, anak-anak yang baru bangun tido seronok bermain, abah mengantuk (katanya lah). So, sebagai seorang anak yang solehah aku offer abah masuk bilik n tidurkan dirinya sendiri. Apa lagi..abah terus g mandi n gedebummm tido!

Ok..kebetulan si Abg Long poo..pooo..nak tak nak (x sanggup aku mnghidu gas beracun) kena la basuh kan? Alang-alang mandilah terus..bukan Abg Long ja..tapi si Ecah pun sama numpang mandi. Kesian la tinggalkan kembor x siam tu melangut ja tgk Abg Long mandi..mereka kan selalu berdua..teman cari gaduh)..

Masa mandi tu..hehe..macam biasa aku buka la pili air hujan..diorang mmg suka mandi air hujan (dari kecik aku mmg panggil air ujan ek) Bila selesai semua..masa nak tutup tu..aku sudah pusing arah yg salah ma (arah yang sama untuk buka pili) makanya pili itu pun loose lah benda dalamnya..aku cepat-cepat pusing ke arah bertentangan tapi malangnya..air masih keluar..bukan sikit tapi banyak..kiranya aku tadah ngan baldi tadi pun x sampai 10 minit dah penuh...uwaaaaaaaaa! Takut le aku..aku ngadu kat mak ja la tadi..sebab abah tengah tido...huhuhu. Tak de niat pun..tapi nak wat cam mane..masuk yg tadi tu dah 3 kali le aku kasi lingkup itu balang...huhuhu. Ni skang ni...terus rasa cam x dak mood.. :(

On the way ke opis aku wat beberapa kesimpulan :-
1. Abah sepatutnya ganti ja pili baru sebab yg sedia ada tu mmg dah patut lupus..sebelum ni pun bila loose abah just buka n pasang semula jaa....
2. Kejadian berpunca kerana aku agak kelam kabut..menguruskan 2 org kanak-kanak rebina dan seorang bayi ekstrim.
3. Tangan aku dah terbiasa dengan pili kat umah sendiri..(pusingan buka pili kan x sama..betol tak?)
4. Gas beracun dr Abg Long sangat tepu..maybe aku dibawah paras normal ketika itu..(?)
5. Maybe lepas ni aku x akan sentuh lagi pili tersebut..

Kecik sampai besor..aku ni asik nyusahkan orang tua ja kan? I'm sorry dad....!
Wassalam.
0

Drama

Oct 25, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Sejak dua menjak nih, aku dah jarang menulis menaip blog. Idea nak bercerita memang banyak tapi tiada masa. Maklumlah, bizi ja memanjang..hehe :D Satu hari tak mereport di sini aku rasakan rugi..rugi kenapa? Ye lah..blog ni nak kasi anak-anak juga baca. Itupun, kalau mereka sudi..

Cuti minggu lepas..berehat ja di rumah. Sabtu, sekadar menghadiri kenduri kawin di rumah jiran (anak dia yg kawin tu rupaya kawan sekolah aku...hahaha!). Balik kenduri tido. Petang baru keluar pergi pasar malam tapi semacamnya menyesal ja pergi..biasalah aku kalau crowded sangat mulalah rimas. Nak pula jalan jammed (sebab dah ubah lokasi psr mlm..x best!). Ahadnya, Mr. M buat breakfast lempeng cecah coklat, aku pulak masak nasi goreng (terlebih rempah) utk lunch dan pastu apa lagi...tidolah. Petang keluar sekejap pergi cari biskut miskut utk bekal anak-anak..

Malamnya..kebetulan anak-anak dah tido. Aku menonton drama TV3 'Taubat Nasuha'. Mr. M pun tengok sama sambil-sambil siapkan keje sekolah kursus beliau. Korang ada tengok tak? Sedih endingnya..aku nangis wei..huhuhu. Nak pulak bila part anak keduanya kena tikam..n maknya dipukul di bhgn belakang..sebak rasa rasa hati..air mata dah bergenang..huhu! Ok..sinopsis Taubat Nasuha n pelakonnya ada kat sini ye..

''Kita akan lebih menghargai mereka...bila kita telah kehilangan mereka..."Wassalam.
0

Ulang Tahun Ke3 Muhammad Al-Amin

Oct 18, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Entri tertunda..hari lahir Abg Long 15 Oktober @ 3 Syawal...memang ada niat nak celebrate setiap 3 Syawal..tapi ntah macam mana boleh terlupa..so..Hepi Besday my son...
Selamat Ulang Tahun ke - 3 Abg Long..Mama doakan Abg Long semakin MATANG pada masa akan datang InsyaAllah..semoga Abg Long panjang umur dan menjadi anak yang SOLEH..menjadi CONTOH / PEMBIMBING kepada adik dan bakal adik-adik Abg Long yang lain..semoga Abg Long sihat sejahtera selalu dan senyum seperti selalu..tiada lain yang mama harapkan dari anak-anak mama melainkan KEJAYAAN HIDUP DUNIA dan AKHIRAT..amin
Mereka ini, selalu buat aku ketawa dengan tingkah laku masing-masing tapi cuti yang lepas ni Tuhan betul-betul menguji aku *nangis jap. Kedua-duanya meragam..ntah apa yang tak kena..aku yang masih pening sebab batuk-batuk yg menyiksakan..mmg hilang sabar..(Ya Allah..) Tak kiralah Abg Long ke Adik ke..dua-dua aku rasa macam nak campak keluar rumah *please..jgn jadi mcm aku..huhu...Sebab tu setiap malam masa anak-anak dah lena..aku akan kiss diorang..forgive me! :c
*mama..ketatlah.. :|
Abg Long, dari hari Jumaat (15/10/2010) dari rumah Opah ke rumah kami asik meragam. Ada ja tak kena..kenapa ntah. Semacam mencari pasal. Lepas tu, menangis..menangis dan menangis lagi sampai jam berapa pagi ntah..dah kena babab ngan babah baru dia diam..esoknya bangun lambat. Rosak program nak mandi laut kat teluk batik..huhu....sabtu tu plak ok la skit..ahad meragam balik..adik pun sama..huhu...
*mama..cedap kek ni..nyum..nyum....
Dah 3tahun Abg Long ni..tapi aku rasa macam kecik ja lagi..kecik la kan? Dah kurus..hehehe..X sabor-sabor dia nak potong kek..poyo ja. Tahun depan kami plan dan masukkan Abg Long ke sekolah menengah. Tapi x cari lagi nak antor kat area mana..sebelum tu aku ada masa lebih kurang 2 bulan ja untuk mengajar amin berdikari sendiri. Contohnya, sekarang Abg Long dah hampir pandai pakai baju sendiri (berkat tunjuk ajar daddy dia)..tapi nak bukak baju belum pas..lucutkan seluar n pampers success dah..Owh satu lagi yang aku tak gemarkan..nak mansuhkan penggunaan pampers..hihi..susah la nak ajar anak supaya x pakai pampers..sesiapa ada idea..help me pleasee... :( Utk makan sendiri, xde masalah..tp aku suka suap anak aku makan sendiri..haha. Amin pun suka aku suapkan..Adik ja yg over excited nak makan sendiri :p
and this little girl...ehmm comel mcm aku ni..hahaha mmg x sampai hati nak campak ke luar ngeeee~

Wajah kesayangan hamba...wassalam.
0

Alhamdulillah...selesai

Oct 8, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah..setelah sekian lama (lama ke?) berhajat nak update blog, malam ni baru dapat peluang dan mood yg bagus lagi ceria..tidak harus dipersia-siakan...

1stly, nak bagitau...anak-anak dah beransur sihat..masih berbaki skit ja lagi flu n batuk..tapi x lah seteruk yg sebelum ni sampai anak-anak muntah selepas batuk terutama Adik...huhu..sgt kesian. Korang bayangkan, hampir 2 minggu aku hadir lewat ke ofis. Terima kasih kepada semua member ofis yg memahami. Ada ja ragam anak-anak waktu pagi time musim demam ari tu..adik lah yg paling kuat merengek dlm kereta..yg plg x dpt dilupakan, aku terpaksa berhentikan kereta di hadapan pagar sekolah utk memujuk adik..huhu. Dua org pengawas sekolah yg sedang menutup pagar dok usha-usha gak..tapi aku senyum ja la kat diorang..x kan nak minta tolong kot..huhu..xper lah..sepanjang hampir 2 minggu jugak la anak-anak merengek, meragam, murung, letih, lemah semua bagai...alhamdulillah semua sudah berlalu dan menjadi kenanganku...

2ndnya, nak berterimakasihsyg..kepada semua warga JTM dan Pelajar Praktikalnya yang baru sahaja selesai menjayakan Jamuan Hari Raya 2010 /1431H petang tadi. Gambarnya akan diupload kemudian. InsyaAllah... Semua akan diupload di blog JTM...tunggu...!

Lastly, nak bagitau..aku pregnantt nak tido sbb ngantuk sgt nih. Ni pun just nak teman anak bujang aku ni menonton kartun..ntah bila nak tido ntah mamat nih..aku rasa letih semacam dan..dan...idung aku macam dah ada cecair yg kerap turun temurun dan aku bersin berkali kali...omg!

Ok..nak tido skrg. Penjaga anak bujangku sudah bangun nak take over teman nonton kartun :D Selamat malam kawan² n sweet dream... :)

p/s 1 : time kasih gak pada Mr. M n my parents melayan karenah anak-anak masa domam ri tu...ngeee~
p/s 2 : tina..sori x reply..kredit abis...lalalala~
3

Musim

Sep 29, 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Hari ni adik demam dan batuk. Kesian. Batuk ja muntah. Balik kerja tadi dlm jam 5 lbh sampai rumah opah adik masih tidur di ayunan. Bila adik bangun, adik menyusu tp sekejap ja..terbantut seketika sbb adik poo poo. Bila dah kasi bersih wangi semua, terus ja kami balik. 

Sampai dirumah, reverse balik..m ajak g beli cool fever. Then p tapau nasi ayam. On d way balik, adik batuk-batuk n muntah. Sgt banyak. Habis baju mama dia depan blkg. Masa tu, kami dah masuk tmn perumahan ni. Terus m u-turn p klinik pakar bayi n kanak² ling..samting like dat la, uihh ramainya penyakit patient. Sempat aku berbual dgn salah seorang ibu bayi 9 bln  di klinik td. Musim katanya..anak dia  dah 2 ari ni demam smpai x tido malam la. Risau katanya. Emm ye lah kak ibu mana la yg x risau. Huhuhu. Lama nunggu sampai sakit muntut. Selesai dlm jam 7 lebih. Terus balik.

Sekarang adik tengah lena. Sesekali bila dengar dia batuk, cepat-cepat aku lari tengok dia..bukan aku ja tapi abg long pun sama. Alhamdulillah..dpt seorang anak @ abg long yg caring. Semoga kekal lah eh sampai mereka besar..amin. Haa? apa? Babah dia? Hehe..m dah dudu dah. Ntah la penat sangat kot sian..babah pun caring jugak bah. Kalau ndak..x makan nasi ayam la kami malam ni. :D

Nampak gayanya..x dak sapa la yg nak bantu mama di dapur...hukhuk!
Berbalik kepada adik tadi. Mama doakan adik cepat sembuh k..dan mama harap abg long x dijangkiti demam..huhu..harap-haraplah..Adik ni demam nak ringan badan kot. Cepat-cepatlah membesar anak-anak mama..semoga kalian menjadi muslimin dan muslimat yg soleh dan solehah..amin amin ya rabb...

Susu banyak sampai terbuang mungkin adik x bape selera tp byk memerap ja. Terima kasih Ya Allah di atas pemberianMu ini.
Wassalam.
1

today i'm SAD!

Sep 28, 2010

Tak seronok hari ni..Ya Allah...Tabahkan hatiku..*menangis :(

Nak explain macam mane eh..dalam hati ni ada marah, sedih, cemburu, sebak...dah bercampur..sebati...gerammm jangan kata la..memang geram sangat²!!!

Ya Allah, buangkan perasaan jahat ini jauh-jauh dari hambaMu yang lemahh...amin...

hukhukhuk~
2

75 : 25

Sep 27, 2010

Adik...owh adik sayang...pssttt...mama nak bg tau nih....Oit!
Sblm tu...comelnya adik..tapi nape masam serius ja..kembang lak tu idungnya..mama nak cakap skit ni..dengar eh..ni mama ni dpt pegi btn la sayang....bulan 11 nanti..adik rasa leh x mama tinggal kan adik dalam 5 hari..bukan lama..l.i.m.a. hari sahaja...huhuhu....adik..marah ke?
Mama dah minta pandangan babah...n babah izinkan pegi. Babah kata boleh ja..xde masalah..Babah kata, kalau minta tangguh ntah bila pula nak dptnyer...Huhu..Tapi itulah..mama pulak yg rasa x konfiden..huhu..ye lah kan dik, malam-malam kat adik kan tido ngan mama..bukan ngan babah..sesekali je mama lari p peluk babah..hihihi. So, macammana..adik rasa boleh tak..? Adik n abg long tinggal ngan babah waktu malam n siang dok umah opah n atok...tapi kalau adik rasa nak lebih selesa adik dok je terus umah opahh..hehe..mo serabut opah kan dik..?
Abg Long pun kena tinggal. Tapi abg long xper la..abg long dah besar..boleh fikir dah kan..kalau rindu bleh juga hello hello mama..kan amin kan? Ehm..tapi adik tu ja..macam mana eh...dah la adik xmo susu formula dah..susu pam lak..adik nak yg fresh ja..kalau pam pagi, adik minum...tp kalau sudah 1 hari jgn harap la...adik reject ja...owh adik..demand ya?
Mama ingat nak pam banyak² (seperti yg disyorkan oleh babah..) tapi itu lah..adik kan demand..x mo susu yg lama..mo yg freshh ja...kan? Hahaha..kelakar la adik ni..tapi bukan salah adik pun..Mama yg salah sebab x biasakan adik dgn stok susu mahupun susu formula...ya..mmg mama dah kena bebel sama opah..tapi semua tu masuk telinga kanan kuar telinga kiri...mama tak menyesal..sbb mama gembira dapat menyusukan anak mama sendiri...Alhamdulillah....rezeki Tuhan..
Adik pun dah besar kan? dah boleh mengagah skrg mcm dah nak berjalan...duduk pun dah tegak..ekshen ja. Comey ia..kata abg long..So..agak-agak adik, bleh ke nak berpisah selama 5 hari ni??
Wahh...Kawan-kawan adik pun ramai...yg kecik yg besar semua ada..yg berambut curly, yg rambut sikit..yg serabai..yg botak pun ada...ramai kan geng adik..so..mesti adik x boring masa xde mama nanti..hehehe...Adik kan dah pandai nak berkawan dan bermain...tapi janji la ngan mama...jgn nakal-nakal ya...?
OMG!! Ape hal plak adik buat macam ni?? Ok..ok....mama masih belum buat keputusan lagik. Adik jgn la memberontak lak..Buat masa skrg pun keputusannya antara 75 : 25 iaitu lebih berat kepada TIDAK PERGI. Takper...mama sanggup tunggu 3 tahun lagi ke btn...huhu. Walaupun btn tu pun penting untuk kerjaya mama ni...tapi mama rasa mungkin belum rezeki mama...dan mama rasa anak-anak mama yg skrg ni mahupun akan dtg...lebih memerlukan mama...

Dpt ja surat ke btn..x keruan..rasa nak teriak kat situ gak. Mama x sanggup..!!