Detik Kelahiran Abg Long

Dec 29, 2009

Salam...

Entri khas sempena Ulangtahun ke-3 Umahtangga yg dibina hehehe..bersama lalingku..cewah! Gedik tak?


  La ni bertiga ek..next year tambah lg sorang..insyaAllah....


Ni citer kesah dolu² nie. Tak le lama sgt..baru 2 thn berlalu. Citer per? Citer mase nak lahirkan Abg Long. Tak penah pun citer lagi kan..tak lama lagi sejarah akan berulang kembali cuma masa n caranye berbeza (takut ler...). Musti le takut. Tido malam skng ni dah x lena dah..tiada lagi keselesaan..time ni suka la tgk aksi² tido laling n abg long..wah...meriah! Ntah ape diorng mimpi..aku je yg terpesot² ke blk ayor..tido balik..guling ke kiri guling ke kanan..kdg² tido atas simen lg sodap....

Kisahku begini..aku masuk wad sblm subuh 15.10.07 (Isnin) bersamaan raya ketiga ye kawan². Aku rase sakit² mcm kena karen menyucuk² dlm jam 1.00 pg. Bg tau la kat laling n laling nk bawa je g ospital tp aku kata ok lagi..sampai jam 3 pagi camtu langsung x leh tido..ape lagi kan laling bawa jgk le aku ke ospital n jam 4 pg camtu aku kena masuk wad 1 dulu...nurse je antor masuk, laling balik umah. Mak n abah pun ade dtg jap subuh tu..then diorang pun balik....

Memandangkn raya mase tu, jadi masa melawat cuti umum tghari sampai petang. Tapi laling dtg pagi² lagi antar barang ape sume..dan jumpa aku sekejap. Masa melawat aje laling n adik ipar aku (kebetulan diana beraya kat perak thn tu) menemani aku di birai katil ospital menahan sakit yg selang 1 minit tu. Yg best tu..depa dua beradik dok cot cet cot cet bersembang, hepi giler gelak ketawa..sampai la aku sound diorng..''eii org sakit ni, korang sonok² ye...''.

Wad mase tu aku rasa x ramai le misi yg bertugas sbb time raya kan..yg ade pun aku rase masih xde mood nak bekeje..tp lantak la kan..Lupa lak..pagi tu jam 8 mcm tu Dr dtg tgk aku n ibu² yg lain. Yg lawoknye, Dr tu ckp chinese ngan aku..Ishh..sabor ajer kan...

Ok berbalik pd citer aku tgh sakit² tue..jam 12 lebih mcm tu, aku bg tau kat laling n diana aku nk p toilet rase nk kencing..aku bangun ajer, sekali tu diana terus tegur aku, bg tau kat kain aku ade darah..pastu diana terus p  jumpa nurse kat konter dpn tu bg tau pasal aku nih dh kuar darah..tp misi tu cuma suh aku pakai pad ajer..ehmm..takpe la, aku gagahkan diri p jgk toilet...sudah tu aku sambung lagi berbaring menahan sakit mcm kena karen..kesakitan yg semakin kerap..sakit ooo...Dekat jam 4, tgh tahan sakit atas katil tu, tetiba rase something meletup n merebak le ayor kat atas katil aku...basah le sudah. Rupenye ayor ketuban dh pecah...laling n diana pggl misi cpt²...aku dh xde daya dah..sbb mase kat wad tu aku x jamah apa pun, aku tak leh makan sampai kena marah ngan misi bertugas..lantok le situ..

Misi tu dtg n suh aku bangun masuk bilik 1 lagi tu..aku try bangun tp x berdaya..last² dia tolak naik kusi roda (pandai pun)..misi tu check katanye laluan dh buka n dh nampak rambut bby..cepat² misi tolak aku ke labour room..masenye dh tiba..dlm labour room aku dh x berdaya nk meneran (sbb x mkn kan) Sampaikn aku minta air minum kat misi tu sbb dahaga sgt..2 org misi kat dlm tu mmg baik sgt..bg bantuan n sokongan kat aku, mcm² la kata semangat depa bagi..last² kuor le jgk abg long jam 4.22 ptg waktu berkumandang azan Asar n hujan sedang turun renyai²..Lega bila dah keluar, hilang sume rase sakit ..alhamdulillah..berayor jgk mata 1st time dakap abg long mase misi kasi aku pegan pegang..huhu terharunyer...

Abg long dah bawa kuar..tetiba aku dikerumuni oleh Dr (Dr yg same jumpa aku kat wad pg tu) n misi (ade le dlm 6-7 org). Aku dibius, ambil darah, diberi bantuan pernafasan n ntah le..kaki tgn sume kena pegang..aku plak mmg x merase sakit ape pun..pastu bila dh reda sume..Dr dah habis jahit aje..dia bg tau dlm bhs cina..bla..bla..bla..aku jawab la..saya x faham la Dr..eh..I ingat U chinese kata Dr tu lagi..hampeh lu Dr (aku ckp dlm hati aje la..). Dr tu pesan kat aku..nanti kalo U pregnant lg, bgtau kat Dr, U tumpah darah mase bersalin yg pertama..Haa? tadi tu rupenya aku tumpah darah ler..tp x tipu oo..mmg x rase sakit ape..hahaha..tp xle sampai aku kena masuk darah balik kan..mybe x serius cuma mmg lama le aku dlm labour room tu. Jam 6.30 baru kuar tau...dihantar masuk ke wad 2 same² ngan abg long kat sisi aku...hahaha..syoknye rase sume slamat...gitu ler citer nye..aku ngandungkan abg long ngam² aje tepat tarikh due tue..tp utk yg ke-2 ni korang doakan sume slamat ek..amin



Tatap la wajah² abg long mbesar n picture aku yg paling buruk, tahan sakit nak beranak kekekeke..mmg aku x malu nk tempek kat sini..hahahaha. Bior abg long tgk n bace entri  mama dia  bila dia besor nanti...wakaka..Masa sakit² ni la kat depan aku dua beradik sdg berbual rancak tanpa belas kasihan..kuikuikui...lap uollss!

Oklah..nak beransur dulu...siap² nk p keje..To my laling, Hepi our 3rd Anniversary...thanks jaga kami anak beranak..thanks sbb bsabar layan kerenah isterimu yg kuat majuk n anakmu yg nakal..muahx!..tata n wasalam!

Pssttt : Laling...U xde adiah utk I ke?

5 kOmEn:

mummy haziq said...

waaa..dh 3 taun kawen ye..heheheh..hepi anibeseri..moga kekal hingga ke akhir hayat, murah rezeki dan memperoleh anak2 yg comel, soleh dan solehah...
pstttt:- ooo mintak adiah kt laki ye..(emm...mintak yg mahal2) huahuahua

naurah makwa said...

kita pun dah 3 tahun kak..berkerut muka akak nahan sakit bersalin..

atle ♥ waT¡e said...

mummy haziq : emm..mahal? kalo dpt ler wak...

naurah : hahaha..bkn lg muka mak buyong tp muka dugonggg...wakakaka!

miss izan said...

happy anniversary kak tie and ur laling!!!! ;)

pssst-->kalau izan dah kene sekeh deme yang beborak rancak time izan sakit2.hahaha

atle ♥ waT¡e said...

tq izan..hehee..tak bek sekeh somi..kang lagi susah aku nk beranak...haahhaha...

Post a Comment