Kenangan Lama - Kucin² Ku...

Sep 14, 2009





Atas ni kucin aku..merah namenye. Kdg² aku pggl meyah..manja ckit. Merah ni org buang kat umah aku. Aku pungut la tp 3 ari aku sorok dr abah..takut abah marah sbb kat umah dh byk kucin..kebetulan abah keje shift masa tu jadi senang la..setengah ari meyah leh kuar dr bilik aku..huhu. Meyah sgt la comel sampai la yah dh jadi teruna mmg ensem la tambah plak dgn badannya yg berisi tu..betul² macho n gagah perkasa..cumanye meyah ni suka betul ngan bebudak..digesel² badan kat kaki budak kalo dilayan..kalo ngan aku ke atau family aku sori la nak bemanja..sume ikut mood dia teutama time meyah lapo nk minta makan..Yang sedihnya meyah dah xde kat umah mak aku..yah x mati lagi (rasanya) cuma meyah dah kena buang..sape yg buang..tentula ayahanda aku. Katanya buang kat pasar..kdg² abah mmg tnampak..tp tiap kali aku p pasar x penah lak nampak..aku tanya abah..'nape abah x buang kat area umah org..leh org bg meyah makan...'. Hari raya ni aku akan beraya tanpa merah...





Next..yg ni plak namenya Tenteng/Unting..ni kucin Yob pungut..org buang la jgk. Sume x stuju tp disebabkn kesian tgk tenteng dgn badan gemok nye tu..mcm susah je nk cari makan..hehehe jadi bela la..Yg aku heran Yob dh berhijrah ke Johor takmo la dibawanye 'bini' dia ni..menyampah aku..Mmg gemok mcm tuannye..tapi manja..kesian dia..tenteng ni betina tp kan xde sekor pun kucing jantan nk kat tenteng..haha..sume takut..msti tenteng garang ngan kucin jantan..juai mahal sampai ke tua tenteng xde anak...andartu..Ops lupa lak..nama tenteng tu dapat sempena bentuk badan nye seakan² kucin betina tgh bunting..padahal..lemak tepu! Harap badan je beso tp suaranye Ya Ampun...slow giler..walopun gemok tp lari laju gak la..leh tahan tp pas tu semput..wakaka...Tenteng ni ibarat tong sampah la senang..sume di makan..tu yg badan cenggitu..Satu je x aci..mmg aku persoalkn..kenapa abah x buang tenteng skali...? Unfair kan?




Ok next..yg atas skali tu Cebi n Panda (kaler puteh) Nama cebi sempena nama kete aku yg baru beli mase tu..savvy. Panda la sbb puteh sgt kan..gebu je buh le panda. Maknye itam legam...aku lupa ape nama maknye..Haishh lupa sggh...Depa ni ibu lain² bapak aku x sure la..mmg xde yg nk btjwb. Ibu cebi namanya baby..Baby ni kucin akak aku..Oi syg giler akak aku pd bby ni..Ok cebi n panda ni sebaya la, men sesame mase kecik dulu..suka sgt..dua² comey tp dah besor becakor. Normal la kan..kalo kucin jantan mmg cam tu..Cebi n panda la ni dah bujang dah..n makin mengganas (paham² dgn peel kucin jantan) So..menurut berita yg aku terima si panda dh kena buang oleh tuan rumah ke Tlk Rubiah..Cebi bernasib baik sbb dpt menjalani mase² tua kat umah mak aku. Skang ni dh berkurap kata kak ipor ku..hehehe. Geli lak aku dengor. Kesian kan..wakaka..Baby plak..dak kembali utk selama²nye..sakit tua n monopos..hehe..Ibu panda tu aku x sure la..mmg xde dh kat umah..rasenye mati jgk kot..






Ok yg atas tu..gambo Leman..haha nama mcm manusia. Sabo je..Leman manja giler ngan mak aku..nyampah! Leman ni walopun jantan tp jenis yg lembik skit la..peringkat tumbesaran utk jadi bujang tu lembap skit sedngkan  si cebi (adik leman 1 ibu) cpt je dh teruna..Leman ni mana je mak aku duduk tang situ la nak menyempit..mmg manja la..Tgk aje gambo leman n cebi atas pokok..mcm same beso aje..Badan leman kurus panjang..cebi plak..pendek skit n berisi..mybe bapak pun lain² kan..aku rase le..atau mybe leman ni ikut mcm badan ibu dia si baby tu..mane² lah ek..Sehingga skang..leman ni ade lagi kat umah..tiap² tahun beraya ngan mak aku tanpa baju raya...wakaka..moral of d story..kucin yg perilakunye baik x kan dibuang ye anak²...






Yang ni plak Koko..Kucin betina..comot la mase kecik..dh jadi kucin dara lawo je udah le asik beranak je kejenye..Tak terhitung rasenye..Yg terbaru..koko baru je lahirkan cucu mak aku 3 ekor yg mane dgr kabonye sume jantan..wahh..siap la korang anak kucin tggu je abg long dtg nnti...hahahaha...Koko ni x bape suke dipegang..lbh suka dok sesorg diam² senyap je nak dengor sorenye mmg payah..pendiam la sng ckp ek..berkomunikasi hanye dgn kucin jantan..hehehe. Nanti kalo ade gambo Koko n anak²nye aku post kan ek..






Aku syg sgt kucin² yg mak aku bela ni..syg sgt..Akibatnya..hahaha..tgk la tgn aku sbb nk larang kucin dari bergaduhkan...mcm la terror sgt..Aku x ingat nama kucin ni tp kucin jantan le mak aku punye..sakit oo kena cakar..mase tu aku biarkan aje kucin ni peluk smbl mencakar² tgn aku..perghh best giler..Hahaha..tp x penah serik lepas kena mcm ni..Abah sapu ubat lg best..huhuhu..Gambar yg aku amik ni luka dh kering abah sapukan ubat. Mase tu ari isnin aku dtg keje tnjuk kat kak liza. Kejadian sebenar berlaku ari sabtu..sblm aku kuar g ipoh ngan cima..Dah janji kan. Pastu abah siap pesan lagi kat cima spy cpt² bawa aku p klinik kalo aku x leh tido..hehe..Sbb kejadian ni..kucin mak aku tu kena buang..haha..sian dia..

*  *  *  *  *  *  *

Sebenarnya, ade banyak lagi..mcm² rupa..tp yg ade gamba ini je la..itu pun lepas aku beli kamera ritu..pastu aku pun dh kawen pindah umah..kompem le x layan kucin dah..Tp jiran aku ade bela kucin siam..slalu dtg umah aku. Aku dgn sesuka hatinya bg nama comey n bg mkn freiskes..mmg sntiaasa ade je rexeki comey ni. Comey ni jantan. Mase aku mengandungkn Abg Long comei ni ari² tido kat umah aku..kongsi 1 bantal lagi..korang bayangkan..aku takot je tuannye marah tp nak wat cm mane dh mmg comey suka melepak umah kami..eee...geram sgt..dgn bulu panjangnye gebunya..hishh suka la..siap tido kat perut aku yg mmbesar mase tu..mmg tak leh lupa la kenangan sama comey. Ikut naik kete..tido dlm bilik..mcm² la. Pastu lepas aku bersalin, ingat lagi amin tido dlm buai si comei lak tido kat bawah buai..mcm jaga anak aku je kan..syg sgt comei..

Tp comey dh takde..ntah la tak pasti. Satu hari, yob aku balik ke manjung. Cam biase sampai subuh n laling yg g amik..sampai je laling kat bas station yob pun dh tiba mase tu..kebetulan ade le sorg mamat ni keje cleaner tegur 'bang..bang..tadi nampak ade sekor kucin lompat dr kete abg''..Huh tekejut le deme..laling budjet mmg si comey le xde dah kucin lain..pggl punye pggl xde pun..pastu diorng balik..story kat aku..Mmg sedih la..comey ni sbnrnye takut dgn org yg x dikenali..kesian la sgt..doa je spy comei tau jalan balik.. Pagi tu aku lak g keje lalu ikut jalan biasa..nampak ade kucin mati tgh jalan..korang agak comei ke..aku rase comei.. :(


Comei dlm kenangan..huhu~

Kalo panjang umo..anak² dah besar..aku nk beli kucin siam le..nak bela..huhu..x sabar rasenya...insyaAllah kalo ade rezeki...

2 kOmEn:

miss izan said...

kak tie,izan pon pernah kene cakar ngan kucing.tapi bukan nak halang die dari gduh la. sebab die dok maen ngan lipan,takut plak kene sengat. izan angkat die sekali die cakar peha izan! kurena asem punye kucing kesayangan. hehehe

tapi still suke kucing ;)

-->org suke kucing ni baek2 kan kak tie ;P

Lieza... said...

watie...tengok comei teringat akak kat comei yg akak penah bela dulu...nama n ropa pun lebih krg sama jerk..comei akak tu kan penah tumpang rmh watie sbb akak nak balik kpg beraya...hehe.

Post a Comment