Abg Long Excited!

Jan 3, 2011

Bismillahhirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Saya teruja nak cerita pasal Abg Long. Ye lah. Abg Long tu terlalu 'excited' nak ke sekolah. Alhamdulillah, Abg Long bangun awal pagi tadi, mandi dan bersiap nak ke sekolah. Cumanya, adik pula yang merengek pagi tadi. Semua serba tak kena. Nasib lah dah masuk dalam kereta adik ok.

~ Malam sebelum ke Tadika, Abg Long call Nenek n Auntie Dayen. Picture bersama adik tu baru snap tadi. Nampakkan gigi adik? ~

~ Pagi, 6.30 am Abg Long dah siap ~

Hari ini aku saya ambil cuti. Anak sulung nak ke tadika la katakan. Jam 6.30 pagi Abg Long dah siap semua. Bila Babahnya pergi kerja, dia nak naik kereta Babah nak ke sekolah. Aishh..merengek juga tapi berjaya ditenangkan. Saya kata padanya, awal lagi..kita menonton kartun dulu ya. Baru senyap.

Masa dibekalkan roti, saya minta dia breakfast dulu. Tapi Abg Long tak nak dan menjerit "Amin nak makan kat sekolahhhh!!" Padan muka lah saya kan. Jadi, semua Abg Long tak nak buat pagi tu melainkan suruh mamanya lekas-lekas pakai tudung.

Dalam kereta, Abg Long berbual macam biasa. Saya hantar Adik ke rumah Atuk dulu. Masa tu awal lagi, jam 7.35 macam tu. Atuk dan Opah, pujuk Abg Long masuk dulu tapi tak nak juga. Bibirnya siap muncung-muncung lagi tu. Tak habis-habis dia mengomel nak ke sekolah...nak ke sekolah. 

Saya pujuklah, bagi tahu salam dulu Opah dan Atuk baru ke sekolah. Barulah dia keluar dari kereta. Ehmm, anak-anak sekarang ya. Bijak semunya. Masa di tadika tadi, saya tengok semua main sama-sama. Tak ada pun yang menangis. 
~ Masa ni, Abg Long tak sedar pun mama dia dah sampai ~

 ~ Masa ni Abg Long cakap "heyy..tengok sana" sambil tuding jari ke arah mama dia yang tengah snap pic. Malangnya, kawan-kawan tak layan...haha tak faham apa yang Amin cakap ~

Untuk hari-hari yang akan datang, tak tahulah macam mana pula perangai Abg Long. Yang penting, semuanya akan saya ceritakan di sini. Sekian dulu laporan daripada saya. Wassalam.

2 kOmEn:

Fifah said...

Bob ckp amin xmo g umh opah, nk g sekolah terus...hik..semangat amin g sekolah ye..semoga menjadi ank yg pintar ya amin, dgr ckp cikgu tau.

Itawalis © said...

InsyaAllah... :)

Amin x mcm pakcu (kata opahnya) Time pakcu dulu, hantar ja ke tadika..dia pun ikut mak balik sama...hahaha (sampai kena kurung dlm toilet)

Wakaka...

Post a Comment