BF + CD

May 11, 2010

Salam rindu...Skrg ni, aku sedang bertugas di kaunter. Utk makluman, semalam sampai aku tertido kat kaunter ni sbb xde public nak dilayan..huhu. Hari ni pun same..sunyi aje so buka blog nak update perkara penting skit..(penting la sgt)

06hb yg lalu, kami anak beranak ke Klinik Desa Kg. Koh bagi pemeriksaan n suntikan Ainul Mardhiah. Ok..Ainul Mardhiah sihat beratnya naik skit aje iaitu 5.6kg aje di usia 3 bln berbanding bulan lepas 5.2kg (just naik 400g je..hehe).

Ok yg nak dikongsi cerita ni, selepas sesi timbangan berat Ainul Mardhiah, Misi (MC) tegur aku berkenaan pemakaian Cloth Diapers (CD) pada Ainul Mardhiah. Bak kata MC tersebut begini ya "Dik..ni adik pakaikan dia lampin yg skrg tu kan? Ehm..x elok dik, lagipun dia kecik lagi, sok dia dah besar nanti jalan mengengkang..sian dia..Bape harga dik beli ni...dan bla bla bla.."

Ehm..perbualan lanjutnya aku yg terpaksa promote CD kan 2 org MC di situ..siap minta url lagi sbb nak beli katanya (Akak MC tu mmg sgt² teruja waktu tu.. Ehm, aku sempat juga tegaskan pada MC tu.."pemakaian Cd ni kak bukan saja jimatkan wang ringgit tapi boleh menjaga alam sekitar..." Owh..bab bayi kengkang kalau pakai CD aku rasa mmg tak logik. Sbb bayi mmg tido mcm tu walopun aku pakaikan DD..Muhammad Al-Amin pun aku pakaikan CD buat masa ni xde plak aku tgk Muhammad Al-Amin susah nak berjalan atau jalan kengkang...ehmm..walau apapun jua..harap² Muhammad Al-Amin dan Ainul Mardhiah selesa dgn CD² tersebut....hehehehe.

Keduanya, semasa pemeriksaan bayi, MC tersebut bagi pendapat kat aku untuk memberi Ainul Mardhiah susu formula (FM). Sebabnya dia kata macam ni "Memandangkan adik bekerja n pam susu, susu badan akan berkurang..anak menghisap dan kamu mengepam lain dik..memang lama kelaman susu akan berkurang. Secara tidak langsung, berat anak kamu juga biasa ja maknanya dlm graf beratnya akan mendatar ja. Macam akak..anak akak pun dah bagi susu formula sejak umur dia 5 bulan sbb susu badan akak berkurang..bla bla bla dan bla...." Perkara ini dalam tindakan aku sekarang..aku masih membuat research pasal BF dan aku sedang BERUSAHA untuk bagi Ainul Mardhiah BF..tawan-tawan, doa kalian amat² aku perlukan!

Sekian, terima kasih. Wasalam.

2 kOmEn:

pawaka19 said...

klau pkai susu tepung biasa xleh ke kak wati?

♥♥ atie ♥♥ said...

nape susah payah nak beli susu sedangkn Tuhan dah bg jalan yg mudah utk itu... :e:

Post a Comment